50000 гривень на місяць – чи такою має бути зарплата керівників ОТГ?

гроші, зарплата

1712 гривень – така мінімальна пенсія в Україні, 5000 гривень – така мінімальна зарплата, 50000 гривень – такі зарплати керівників ОТГ. І це зовсім не вигадки, це сучасні українські реалії.

На перших своїх засіданнях новообрані депутати і сформовані ними виконавчі комітети затверджують нову структуру рад, формують штатні розклади, встановлюють посадові оклади, визначають систему і порядок преміювання.

У цьому процесі виборці в основному звертають увагу на два, важливих для них, моменти:

– скільки чиновників будуть “протирати штани” у тих малодоступних кабінетах, і що саме вони там будуть робити?;

– якою буде їх заробітна плата, або, як кажуть прості люди, СКІЛЬКИ ВОНИ СОБІ БУДУТЬ БРАТИ?

А чому брати? Та тому, що, як правило, влада нікого не запитує – скільки їй можна “брати”, та й на жаль і прості люди не питають у представників влади – за яким правом ви зазіхаєте на такі “заробітки”? Невже ви ці гроші заслужили, і чи є з чого так щедро себе нагороджувати?

Чудово розумію, що кваліфікований працівник не прийде в ОТГ працювати на малу зарплату, і для його залучення оплата праці справді має бути пристойною.

Однак, не відкрию секрету, що чиновники зараз є практично ніким не контрольованими. І, хоча й мають високу зарплату, не завжди працюють для користі громади, а навпаки – використовують владні повноваження для власного добробуту.

Я на вихідних був у селі. Люди обурюються чутками, що у новостворених ОТГ чиновники призначають собі зарплату у розмірах біля 50 000 грн. Враховуючи рівень життя пересічного українця, ця сума є навіть дуже суттєвою. І мало того – знаю, що фонд оплати праці в ОТГ “з’їдає” основну частину доходів бюджету, а часом ледь не весь…

Тому планую звернутись з цього приводу до облдержадміністрації, яка по факту була у керма створення ОТГ на Тернопільщині. Керівники області повинні контролювати ці зарплатні процеси, і не давати можливості чиновникам ОТГ зловживати своїми повноваженнями.

Переконаний, що зарплата працівників державної влади і місцевого самоврядування має бути ув’язана з мінімальною зарплатою в країні, чи ще краще – з середньою зарплатою на певній території. Водночас потрібно чітко визначити частку фонду оплати праці апарату управління в місцевому бюджеті.

Вважаю, що заробітна плата високопосадовців та інших працівників органів влади має зростати синхронно з темпами збільшення доходів бюджетів, за які вони відповідають.

І лише в такому випадку, коли бюджет буде збільшуватись за рахунок відрахувань, які реально свідчать про зростання економіки (а це податок на додану вартість (ПДВ), податок на прибуток, на доходи фізичних осіб), тоді так – зарплата чиновників ОТГ може бути високою!

Ви очевидно помітили, що я виключив з оціночних показників зростання бюджету такий податок, як плата за землю, адже він не характеризує зростання економіки і включив ПДВ та податок на прибуток. які хоча справляються до державного бюджету, однак найкраще характеризують її стан.

А хто ж має контролювати рівень зарплат в ОТГ?

В першу чергу – центральна влада, яка ці ОТГ й створила.

Також впливати на рівень цих зарплат в ОТГ мають самі люди через роботу у громадських організаціях.

Для чого я це написав? Щоб вкотре наголосити – іншої дієвої і цивілізованої форми впливу на владу, аніж участь в громадських організаціях – не існує.

Автор: Петро ЛАНДЯК, голова ГО “Українська народна варта”

Читайте також по темі:
На Тернопільщині голова сільської ОТГ за рік отримав 800000 гривень зарплати
На 200000 більше за Кличка: Лановецький міський голова оприлюднив декларацію доходів за 2019 рік
Зарплата більша, ніж у Кличка: мер Теребовлі оприлюднив декларацію доходів за 2019 рік

Коментувати

Попередня стаття

Кобиловолоцький спиртзавод продадуть з аукціону. Стартова ціна – 30 мільйонів

Наступна стаття

За минулу добу на Тернопільщині 246 випадків коронавірусу, 6 людей померли