Надал проти “локдауну” за рахунок українців

В уряді назвали кілька дат “локдауну”. На місцях виступають проти жорсткого карантину коштом людей.

Про можливе запровадження повного карантину вже за тиждень-два повідомили кілька високопосадовців. Зокрема таку заяву зробив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Про локдаун говорять в МВС, МОЗ та Міністерстві культури.

Чим пояснюють посилення карантину

Аргументи “за” впровадження жорсткого карантину можна розділити на дві групи.

Перша причина – об’єктивна. В Україні справді стрімко зростає кількість хворих на Covid19. Кілька днів тому виявлено вже понад 16 000 хворих за добу. Всесвітня організація охорони здоров’я відзначає одні з найвищих темпів поширення хвороби в Україні. Повний карантин та різке зменшення контактів на три тижні мали б перервати поширення інфекції і зменшити навантаження на лікарні.

Друга — політична та економічна. Експерти з бюджетної політики переконані, що в уряді намагаються використати карантин, щоб прикрити економічні проблеми. Уряду бракує більше 84 млрд грн, щоб профінансувати видатки. Дефіцит Пенсійного фонду складає більше 17 млрд грн.

Проблему визнає навіть міністр фінансів Сергій Марченко. Логіка проста — зупинити країну і зменшити видатки. Говорячи простою мовою – зменшити витрати на зарплати, пенсії, програми розвитку. Адже коли люди не працюють, їм, за логікою урядовців, не потрібно у повному обсязі виплачувати зароблене.

Раніше кошти збиралися залучити за рахунок запозичень, зокрема від Міжнародного валютного фонду. Однак, міжнародні партнери відмовилися надавати гроші через гальмування антикорупційних реформ.

Надал проти карантину коштом людей

Проти жорсткого карантину коштом людей виступає місцева влада. Таку позицію відкрито неодноразово озвучував міський голова Тернополя Сергій Надал. Позицію міської влади можна звести до трьох основних пунктів.

Перше – держава має відшкодувати людям втрату доходів. Всім громадянам, які перебувають на карантині та не мають інших доходів, потрібно надати на час карантину грошову допомогу від держави на рівні хоча б 5000 грн на місяць на купівлю продуктів харчування та хоча б 2000 грн на кожну дитину. Про це Сергій Надал говорив  ще навесні, коли був час підготуватися до нової хвилі поширення хвороби.

Друге — кошти “ковідного фонду” мають використовуватися розумно та ефективно: на доплати медикам, утримання лікарень, закупівлю обладнання. Ця вимога озвучена у зверненні Тернопільської міської ради до уряду під час останнього пленарного засідання 27 листопада.

Сьогодні більшість витрат на протидію пандемії несе місцевий бюджет. У Тернополі виплатять зарплати лікарям коштом місцевого бюджету. Гроші від держави ще не надійшли. Натомість, як відомо, більша частина 60 млрд грн “ковідного фонду” витрачена не на лікарні, а на дороги.

Третє — усі протиепідемічні заходи мають бути ефективними і справді гарантувати безпеку, а не погіршувати стан людей. Зокрема Сергій Надал наголосив, що правоохоронці повинні штрафувати за порушення заходів безпеки (відсутність антисептиків, масок), а не за роботу підприємців. Бізнес має працювати, люди бути у безпеці і мати за що жити.

Позицію міського голови можна звести до однієї тези. Протиепідемічні заходи мають бути ефективними, а кожна родина, що втратила через ці обмеження доходи — має отримати пряму грошову допомогу від держави.

Коментувати

Попередня стаття

У Тернополі на дамбі зітнулися Porsche та Nissan. Є травмовані (ФОТО, ВІДЕО)

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 2 грудня