П’ять протоколів, а толку ніякого: у Збаражі суд не встиг покарати водія за п’яну їзду

На водія зі Збаражчини працівники поліції склали 5 адміністративних протоколів за порушення правил дорожнього руху, в тому числі і протокол за нетверезе керування транспортним засобом.

Факт порушення був зафіксований правоохоронцями у селі Доброводи Збаразького району. 22 жовтня 2020 року ввечері, близько 22.30, поліцейські зупинили водія скутера, який у темну пору доби їхав без увімкненого ближнього світла фар.

Транспортний засіб був без номерного знаку, тобто незареєстрований в установленому порядку. Водій на мав посвідчення на керування, був у мотошоломі, але захисний головний убір виявився не пристебнутим.

Окрім цього кермувальник двоколісного транспортного засобу мав явні ознаки алкогольного сп’яніння.

Від проходження огляду на алкоголь водій відмовився в установленому законом порядку.

Відтак, на порушника склали відразу 5 адміністративних протоколів за ч.5 ст. 121, ч.6 ст.121, ч.2 ст.122 , ч.2 ст.126, ч.1 ст. 130 КУпАП.

Слід зауважити, що така кількість протоколів грає тільки на руку порушникам. Бо усі ці адмінматеріали об’єднують в одну справу, а це займає час. Власне тягнути час – це одна з найпоширеніших практик в уникненні адміністративного покарання.

Відповідно до чинного законодавства, якщо особа вчинила кілька адміністративних порушень, то покарання призначається за найбільш значиме із числа доведених порушень. Таким чином водієві скутера загрожував штраф у розмірі 10200 гривень за нетверезе керування транспортним засобом.

Але порушення були зафіксовані 22 жовтня, а суд розглянув справу лише 4 лютого. Згідно чинного законодавства, до адміністративної відповідальності особу можна притягнути у термін не пізніше, ніж 90 днів.

Отож, дослідивши матеріали справи, суддя Збаразького районного суду Гудима І. В. прийшов до висновку, що в діях водія вбачаються ознаки порушень за всіма вище переліченими п’ятьма статтями.

Але, у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до адмінвідповідальності, суддя постановив закрити справу.

От власне і все. П’ять протоколів склали на чоловіка, визнали його винним, а покарання ніякого…

Слід зауважити, що тільки від початку лютого Збаразький районний суд уже розглянув близько півтора десятка адміністративних справ за ст. 130 (нетверезе керування транспортними засобами).

Але штраф у розмірі 10200 гривень отримали лише 2-3 водіїв. Іще двоє водіїв аргументовано довели свою невинуватість.

А у 5 випадках справи закрили у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до відповідальності. Ще приблизно стільки ж справ судді відправили у поліцію на доопрацювання. Це означає, що “доопрацьовані” справи з часом повернуться знову у суд і також будуть закриті у зв’язку із закінченням строків давності.

Нагадаємо, Верховна Рада 16 лютого прийняла рішення про підвищення штрафів за порушення правил дорожнього руху. В тому числі передбачене і значне посилення покарання за нетверезе водіння.

Читайте також:
На Тернопільщині водій після ДТП вживав алкоголь і отримав 20400 гривень штрафу

Коментувати

Попередня стаття

Шахрайство по-крупному: у жительки Гусятинщини вкрали 80000 гривень

Наступна стаття

У Тернополі на вулиці Львівській зіткнулися два легкових автомобілі та маршрутка (ВІДЕО)