На Теребовлянщині суд вирішив, що мотоблок – не транспортний засіб, можна їхати п’яним

Теребовлянський районний суд розглянув адміністративну справу щодо чоловіка, який керував мотоблоком “Зубр” у стані алкогольного сп’яніння.

Факт порушення працівники поліції зафіксували 15 грудня 2020 року у селі Мшанець Теребовлянського району. Чоловік, який керував мотоблоком марки “Зубр”, мав явні ознаки алкогольного сп’яніння.

Йому запропонували пройти огляд на стан сп’яніння, однак чоловік у присутності двох свідків відмовився це роботи на місці зупинки. Також згодом відмовився їхати на огляд у медичний заклад.

Тож працівники поліції склали на нього адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння). Нагадаємо, за цією статтею передбачене покарання у вигляді штрафу у розмірі 10200 гривень.

У судовому засіданні чоловік пояснив, що своєї провини не визнає і його зупинка є безпідставною, оскільки мотоблок “Зубр” не є транспортним засобом.

Досліджуючи матеріали справи, суддя Теребовлянського районного суду Мельник А. В. погодилася із твердженням особи, на яку склали протокол.

“Наказом Держстандарту України №31 від 25 січня 1995 року «Засоби транспортні дорожні» затверджено перелік транспортних засобів, у якому мотоблок, як транспортний засіб не зазначений.

Загальними положеннями Правил дорожнього руху визначено поняття водія – особа, яка керує транспортним засобом і має посвідчення водія (посвідчення тракториста-машиніста, тимчасовий дозвіл, тимчасовий талон на право керування транспортним засобом) відповідної категорії.

Про те, що мотоблок не відноситься до транспортних засобів, свідчить і та обставина, що для його експлуатації не є необхідним отримання посвідчення водія, крім того, він не підлягає державній реєстрації з видачею Свідоцтва, технічного талону і номерних знаків”. – зазначила суддя у матеріалах справи.

Отож, у підсумку суддя Теребовлянського районного суду постановила закрити справу за ч. 1 ст. 130 КУпАП щодо кермувальника мотоблоку у зв’язку з відсутністю складу адміністративного порушення.

Питання приналежності мотоблока до транспортних засобів є доволі спірним, хоча в Україні, в тому числі у Тернопількій області все ж таки були випадки, коли власники “Зубрів” і “Кентаврів” отримували штрафи за нетверезе водіння.

Читайте також:
П’ять протоколів, а толку ніякого: у Збаражі суд не встиг покарати водія за п’яну їзду

Коментувати

Попередня стаття

Львів: 9 цікавих місць, які варто побачити туристам

Наступна стаття

На Тернопільщині смертельна аварія – загинула пасажирка легкового автомобіля (ФОТО)