На Гусятинщині обікрали школу: винесли цукерки, ноутбуки і пневматичні гвинтівки

Гусятинський районний суд призначив покарання для двох хлопців, які обікрали школу у селі Яблунів.

Злочин трапився 22 квітня 2020 року. Двоє хлопців, один серед яких неповнолітній, у вечірню пору проникли у приміщення Яблунівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та вчинили крадіжку майна на загальну суму понад 30000 гривень.

Як вбачається із матеріалів справи, зловмисники шляхом віджиму вікна кабінету “Основ захисту Вітчизни”, що на першому поверсі, проникли у приміщення школи.

Неповнолітній учасник злочину, семикласник Заліщицької школи-інтернату, колись навчався у Яблунівській школі, тому добре знав що і де знаходиться. Так ось, школяр вказав де у кабінеті “Основ захисту Вітчизни” знаходиться зброя і зловмисники для початку поцупили дві пневматичні гвинтівки, муляжі гранат, саперну лопатку тощо.

Усе вкрадене склали в сумку і далі пішли до кладової кімнати школи. Там зламали замок, проникли у кімнату і викрали звідти цукерки та канцелярські товари на загальну суму 1535 грн.

Приватний підприємець мала намір відкрити магазин у приміщенні школи, тому завезла частину товару і зберігала його у кладовому приміщенні.

Почистивши кладовку, зловмисники піднялися на другий поверх і проникли у кабінет фізики.

Звідти викрали 6 “беушних” нетбуків, ноутбук та іншу комп’ютерну техніку.

Загальна сума збитків, завданих Яблунівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, становила 33267 гривень.

Викрадене майно перенесли у житловий будинок, в якому проживав старший учасник злочину, і там його зберігали.

Згодом один із викрадених нетбуків відвезли у Теребовлю та здали його у ломбард.

Факт крадіжки у Яблунівській школі виявили не відразу, а лише через два дні після її скоєння.

Річ у тому що у квітні минулого року навчальні заклади були закриті на карантин. Але 24 квітня завгосп прийшов у школу, щоб полити вазони і побачив вибиті двері у кладовій кімнаті. Згодом завгосп спільно з директором виявили, що у школі побували “непрохані гості” і винесли чимало майна з кладової, з кабінету фізики та кабінету “Основ захисту Вітчизни”.

Керівник навчального закладу звернувся у поліцію. Особи підозрюваних, причетних до цього злочину, вдалося встановити того ж дня. Також вдалося відразу знайти і більшу частину викраденого майна.

Підозрюваними у вчиненні крадіжки з проникненням виявилися двоє місцевих хлопців, один із яких неповнолітній – семикласник Заліщицької школи-інтернату.

Старший був організатором крадіжки і втягнув молодшого у злочин. Молодший раніше навчався у Яблунівській школі, тож добре знав розташування кабінетів і орієнтувався що і де знаходиться.

У скоєному обидва зловмисники зізналися. У судовому засіданні повністю доведена їхня провина.

Причому обоє раніше уже притягувалися до відповідальності за вчинення крадіжок.

Отож, враховуючи кримінальне минуле, старший учасник злочину отримав позбавлення волі терміном на 4 роки.

Таке рішення обумовлення тим, що це не перша судимість і у грудні 2020 року юнак за вчинення іншої крадіжки уже отримував 3,5 роки позбавлення волі.

Молодшому учасникові злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 ККУ, суд призначив покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 2 роки і 6 місяців.

Але згідно ст.ст. 75, 104 КК України суд вирішив звільнити неповнолітнього від відбування покарання, якщо він протягом 1 року іспитового строку не вчинить нового злочину.

Рішення суду прийняте на початку лютого і набрало законної сили 7 березня цього року.

Цікаво, що за інформацією Тернопільської ОДА, у 2018 році Яблунівська ЗОШ отримала сучасний кабінет фізики. Зокрема, тоді було придбано ноутбуки для учнів та вчителя, інтерактивну дошку тощо. Загальна вартість обладнання становила 894 тисячі гривень. Тож поживитися у кабінеті фізики і справді було чим.

Читайте також:
На трасі Тернопіль-Хмельницький смертельна аварія – загинув 38-річний чоловік (ФОТО)

Коментувати

Попередня стаття

Жінка з Тернопільщини встановила рекорд в ефірі програми “Стосується кожного” (ВІДЕО)

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 12 березня