Міський голова Тернополя позитивно оцінив підтримку головою Верховної Ради пропозиції громад щодо роботи підприємств “Теплокомуненерго”

Парламент розгляне законопроєкт, який забезпечить стабільне газопостачання населенню.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підтримав пропозицію місцевого самоврядування та доручив Голові профільного Парламентського Комітету невідкладно розглянути законопроєкт, який забезпечить стабільне газопостачання населенню, на засіданні Комітету.

Запропоновані зміни повинні покращити врегулювання кредиторської заборгованості підприємств теплокомуненерго перед енергопостачальними компаніями і розблокувати підготовку громад до наступного опалювального сезону.

Міський голова Тернополя Сергій Надал позитивно оцінив ініціативу голови парламенту і зазначив, що проблема заборгованості тепловиків перед газопостачальниками виникла через непродуману тарифну політику уряду.

«Під загрозою була підготовка до опалювального сезону. Робота багатьох «Теплокомуненерго» була заблокована через виконавчу службу. Але заборгованість виникла з вини уряду. Тому Асоціація міст України неодноразово наголошувала на потребі ухвалення змін до законодавства, які б розблокували роботу комунальних теплоенерго та дозволив би належним чином підготуватися до зими. Тепер нам зробили крок назустріч і це позитивний результат”, – зазначив Сергій Надал.

Яка проблема вирішена?

Протягом минулого року уряд кілька разів підвищував тариф на газ та електроенергію для комунальних підприємств, які постачають тепло, холодну та гарячу воду у наші домівки. При цьому уряд забороняв змінювати тариф для кінцевих споживачів та не давав містам жодної компенсації. Натомість, частка газу у вартості підігріву води чи опалення складає 80 %.

У теплокомуненерго сформувалися борги перед енергетичними компаніями такими, як “Нафтогаз”. Їм почали загрожувати відключенням газу, що у свою чергу спровокувало б взимку колапс та зривало підготовку до нового опалювального сезону. Громади пропонували створити законодавчий механізм, щоб теплокомунерего могли працювати. У разі ухвалення Верховною Радою запропонованих Асоціацією міст України змін, буде гарантія, що громади зможуть нормально підготуватися до зими і в наших домівках за будь-яких обставин буде тепло.

Який наступний крок?

Верховна Рада має дозволити індивідуальне опалення всім охочим – з таким зверненням виступив міський голова Тернополя. До міської ради надходять чисельні звернення тернополян з проханням про від’єднання квартир у багатоквартирних будинках від систем централізованого опалення і перехід на індивідуальне опалення. Але міська рада не може надати такого дозволу через те, що в українському законодавстві чітко прописана вимога: для цього потрібна згода 100% мешканців будинку.

«Я звертаюся до депутатів Верховної Ради: необхідно внести зміни у відповідні Закони України і дозволити всім мешканцям багатоквартирних будинків відключитись від системи централізованого опалення і перейти на індивідуальне опалення, якщо вони цього бажають.  Для того, аби центральна влада нарешті почула українців, ми створили петицію з цим зверненням на сторінці Верховної Ради України»,  – наголошує Сергій Надал.

Щоб проголосувати за петицію про індивідуальне опалення, потрібно перейти за цим посиланням: https://bit.ly/3whk719

  • Чому тернополяни не відчули “урядових тарифних ігор”?
  • Тернополяни не відчули на собі “урядових тарифних ігор”. Протягом року місцеві тепловики з ініціативи міського голови Сергія Надала навіть знижували тариф та тепло і воду. Фактично місто покривало різницю між реальним тарифом і тим, що сплачують люди.
  • Сергій Надал неодноразово звертав увагу на потребу компенсацій тепловикам за рахунок державного бюджету, бо вважав несправедливими підвищення тарифів для людей, особливо в умовах пандемії, коли доходи населення різко зменшилися.
  • Також міський голова Тернополя публічно критикував урядову політику на енергетичному ринку. Зокрема наголошував на тому, що енергетичний ринок працює на олігархів, а газ українського видобутку продається населенню та комунальникам з націнкою у 100-150 %.

Асоціація міст України неодноразово наголошувала на необхідності комплексного вирішення проблемних питань підприємств тепло- та водопостачання. Механізм вирішення цих проблем передбачений законопроєктом «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання і водовідведення» № 3508.

Під час засідання Консультаційної ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради України, представники органів місцевого самоврядування в черговий раз наголосили на необхідності ухвалення законопроєкту №3508. Спікер Парламенту підтримав позицію місцевого самоврядування та доручив Голові профільного Парламентського Комітету невідкладно розглянути законопроєкт, який забезпечить стабільне газопостачання населенню, на засіданні Комітету.

Читайте також:
Сергій Надал зареєстрував петицію до Верховної Ради з пропозицією дозволити всім бажаючим встановлювати індивідуальне опалення

Коментувати

Попередня стаття

Польща на своєму кордоні буде вакцинувати українських заробітчан

Наступна стаття

Робота у Зборові: які вакансії пропонують і скільки готові платити