На об’їзній Кременця перекинулася вантажівка. Що вирішив суд?

ДТП, Кременець

Кременецький районний суд розглянув справу щодо водія вантажівки, який допустив перекидання транспортного засобу.

Нагадаємо, 2 червня цього року у Кременці на об’їзній дорозі водій вантажного автомобіля марки DAF не вибрав безпечної швидкості руху, не врахував особливості вантажу та допустив перекидання транспортного засобу.

На водія працівники поліції склали адміністративний протокол за ст. 124 КУпАП (порушення правил дорожнього руху, що призвело до дорожньо-транспортної пригоди).

Санкція статті на даний час передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі 850 гривень.

У судовому засіданні водій вантажівки погодився з протоколом і пояснив, що справді не вибрав безпечної швидкості, внаслідок чого транспортний засіб перекинувся.

Відповідно до статті 124 КУпАП, ознаками вказаного правопорушення є порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна.

“Як слідує з протоколу про адміністративне правопорушення водій вантажівки жодного із перелічених у статті 124КУпАП порушень не допустив, а лише пошкодив власний транспортний засіб та отримав тілесні ушкодження”. – йдеться у матеріалах справи.

Відтак, дослідивши матеріали справи, Кременецький районний суд 1 липня постановив справу за статтею 124 КУпАП щодо водія вантажівки DAF закрити у зв’язку з відсутністю в його діях складу порушення.

Постанова може бути оскаржена до Тернопільського апеляційного суду впродовж 10 днів з часу її винесення.

Згідно з правилами дорожнього руху, ДТП – це подія, що сталася під час руху транспортного засобу, внаслідок якої загинули або поранені люди чи завдані матеріальні збитки.

Втім, у працівників поліції та суддів нема єдності щодо трактування матеріальних збитків та поранення людей.

Якщо, наприклад, водій автомобіля з’їхав у кювет і пошкодив лише своє авто, причому навіть якщо дуже незначно, поліцейські складають на нього адмінпротокол за ст. 124 КУпАП.

У судах, зазвичай, по-іншому ставляться до таких випадків.

Якщо водій пошкодив тільки своє авто, не завдавши матеріальних збитків стороннім особам, чи якщо легко травмував тільки себе, у судах закривають такі справи за відсутністю складу події. Тобто не розцінюють це як ДТП.

Саме такий підхід був застосований і кременецькому випадку. Хоча, рішення доволі суперечливе.

Якщо кілька тонн цегли висипати на дорогу, то асфальтове покриття обов’язково зазнає бодай незначного, але пошкодження. А це вже матеріальні збитки для дорожніх служб.

Власне ці незначні пошкодження видно і на фото з місця події. Але представники Феміди їх або не помітили, або поліцейські не зафіксували завдані пошкодження дорожньому покриттю у матеріалах справи.

Читайте також по цій темі:
На об’їзній Кременця перекинулася вантажівка (ФОТО)

Коментувати

Попередня стаття

На Борщівщині за п’яну їзду водій отримав 34000 гривень штрафу

Наступна стаття

Ігрові автомати на гривні