На трасі Городище-Зарваниця водій потрапив у яму і пошкодив авто. Що вирішив суд?

Купчинці

Козівський районний суд розглянув адміністративну справу щодо заступника директора ТОВ “БМБуд” – посадовця звинувачували у неналежному експлуатаційному утриманні дороги.

Як вбачається із матеріалів справи, 25 квітня цього року на 6,6-му кілометрі автодороги Городище-Зарваниця-Бучач (це орієнтовно в межах села Купчинці або на виїзді із нього у напрямку Ішкова) водій легкового автомобіля марки “Мерседес” наїхав на глибоку вибоїну, внаслідок чого транспортний засіб отримав пошкодження. А це розцінюється як ДТП.

Поліцейські довго розбиралися у цій події і майже за місяць, а саме 17 травня, стосовно заступника директора ТОВ “БМБуд” склали адміністративний протокол за ч. 4 ст. 140 КУпАП (Порушення правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг і вулиць).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі 850 гривень.

У судове засідання посадовець дорожньої компанії та його адвокат не з’явилися, але подали клопотання з проханням закрити справу у зв’язку з відсутністю складу порушення.

У клопотанні зазначено, що 23 квітня працівниками ТОВ “БМБуд” було проведено планове обстеження дороги Городище-Зарваниця-Бучач на ділянці 6+600, за результатами якого встановлено умови, які створюють загрозу для безпеки дорожнього руху.

Після обстеження було встановлено тимчасовий дорожній знак “Вибоїна” – зона дії 5 км. Зазначається, що вибоїну було усунуто впродовж зазначеного строку, а саме 26 квітня.

Тобто із пояснень виходить, що яму на дорозі було виявлено за два дні до ДТП і встановлено відповідний дорожній знак. А усунуто вибоїну відразу ж наступного дня після інциденту.

Окрім того, у клопотанні зазначається, що працівники поліції не з’ясували відповідальну особу, яка закріплена за даною ділянкою дороги. Відтак, стверджується, що протокол склали не на того чоловіка.

Козівський районний суд розглянув матеріали справи і постановив провадження щодо заступника директора ТОВ “БМБ-Буд” за ч. 4 ст. 140 КУпАП закрити у зв’язку із відсутністю події та складу адміністративного порушення.

Рішення суду 29 червня набрало законної сили.

З приводу конкретно даної ситуації слід зауважити наступне. Наприкінці зими та впродовж усієї весни дорога Т-20-06 Городище-Зарваниця-Бучач в межах колишнього Козівського району була в жахливому стані.

Десь впродовж квітня та початку травня від села Городище і до закінчення села Купчинці вибоїни ще якось полатали. А ось від Купчинців і до Ішкова та до межі з колишнім Теребовлянським районом вовтузилися з ремонтом аж до кінця травня. І це при тому, що деякі вибоїни були просто небезпечні для проїзду автотранспортом.
Тому посадовці компанії, яка є утримувачем даної дороги, таки були варті покарання.

І на завершення іще кілька слів про загальну картину по області із покараннями за неналежне утримання доріг.

Під кінець зими та впродовж весни дороги Тернопільщини були в жахливому стані, що часто ставало причиною виникнення аварійних ситуацій та навіть пошкодження транспортних засобів.

Загалом у суди області за цей період потрапило трохи більше десятка адміністративних справ за ч. 4 ст. 140 КУпАП (Порушення правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг і вулиць).

Спочатку у двох випадках суди визнали винними посадовців дорожніх фірм та призначили їм за неналежне утримання доріг по 850 гривень штрафу.

Однак, згодом дорожники почали серйозніше захищатися у судах, використовуючи допомогу адвокатів, і фактично усі наступні справи за ч. 4 ст. 140 КУпАП були закриті у зв’язку з відсутністю складу порушення.

А якщо десь і проскочив штраф, то згодом він був оскаржений в Апеляційному суді.

Андрій ЗІНЧУК

Читайте також:
За неналежне утримання дороги Броди-Тернопіль суд оштрафував директора фірми “Глобал Білд”

Коментувати

Попередня стаття

«Дія.Бізнес» – центр підтримки підприємців відкриють у Тернополі

Наступна стаття

Минулої доби на водоймах Тернопільщини загинуло троє людей