Одному за п’янку, іншому – за хабар: на Теребовлянщині двоє братів заробили по 17000 грн. штрафу

село Зарваниця

Менший брат отримав покарання за те, що їздив п’яним на мотоциклі, без шолома, без документів.

А старший – через пропозицію поліції хабаря у розмірі 5000 гривень за те, щоб повернули братові мотоцикл.

За даними з вироку Теребовлянського райсуду від 20 вересня, близько обіду 10 червня 2021 року працівники поліції виявили у селі Зарваниця неповнолітнього мотоцикліста з ознаками алкогольного сп’яніння. Пройти огляд що на місці, що у медзакладі той відмовився. Відтак правоохоронці склали протокол за ч.1 ст. 130 КУпАП.

Окрім того, порушник не був у шоломі, не мав посвідчення водія і не мав реєстраційних документів на транспорт. Тож поліція ще склала протоколи за ч.1 ст. 126 КУпАП “Керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом або не пред’явила їх для перевірки, або стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами”, за ч.2 ст.126 КУпАП, за ч.5 ст. 121 КУпАП “Порушення водієм правил керування транспортним засобом, правил користування ременями безпеки або мотошоломами”.

У зв’язку з відсутністю документів, поліція забрала мотоцикл на майданчик для зберігання у Теребовлю.

Ввечері того ж самого дня, у кімнаті для прийому громадян, під час складання акта огляду та затримання транспортного засобу, брат неповнолітнього мотоцикліста запропонував поліції 5000 гривень за повернення мотоцикла своєму брату.  Таким чином вчинив кримінальне правопорушення за ч.1 ст. 369 КК Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі”

У суді обвинувачений у пропозиції хабаря вину визнав, розкаявся, відмовився від дослідження доказів. Досліджувати їх суд не став. Він визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні вищезгаданого злочину та дав 17000 гривень штрафу.

Однак, хлопець був ще й на умовному, присудженому вироком від 1 липня 2021 за інший злочин (крав у своєї бабусі гроші з банківської картки – прим.ред.). Тож суд дав ще йому два роки обмеження волі, від відбування яких звільнив, призначивши рік іспитового строку.  Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Рішення у справі про п’яну їзду неповнолітнім мотоциклістом суд виніс також 1 липня 2021 року. Зокрема, постановою суду його визнано винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення за ч.1, 2 ст. 126 КУпАП, ч.5 ст. 121 КУпАП, ч.1 ст. 130 КУпАП та оштрафовано на 17000 грн. Щоправда, відстрочили стягнення штрафу на шість місяців, до 1 січня 2022 року.

Світлана ГРИВАС

Читайте також:
2,42 проміле: за повторну п’яну їзду водій у Тернополі отримав 34000 гривень штрафу

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 10 жовтня

Наступна стаття

За майже 700 млн грн ремонтуватимуть дорогу Вишнівець – Ланівці