У Теребовлі п’яний фермер з Гусятинщини скоїв ДТП. Як його покарали?

Лада Нива

Тернопільський міськрайонний суд розглянув дві адміністративні справи щодо водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння і скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

Як вбачається із матеріалів, випадок трапився 5 липня 2021 року у місті Теребовля.

Ввечері, близько 21.00, на вулиці Шевченка водій легкового автомобіля “ВАЗ 2121” (“Лада Нива”) не обрав безпечної швидкості руху, не впорався з керуванням та допустив наїзд на електричну опору. Після зіткнення транспортний засіб перекинувся, а водій, як стверджують свідки, випав із салону авто.

У результаті аварії автомобіль отримав механічні ушкодження, а водій – незначні тілесні ушкодження.

Окрім того кермувальник перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Втім, від проходження огляду на стан сп’яніння він в установленому законом порядку відмовився.

Відтак, на порушника склали два адміністративні протоколи – за ст. 124 КУпАП (порушення правил дорожнього руху, що спричинило дорожню транспортну пригоду) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Водій “Ниви” працює на посаді заступника директора ПАП “Аркадія” – фермерського господарства з Гусятинщини. Аварія трапилася якраз на дорозі, що веде з Теребовлі до Гримайлова.

За скоєне фермерові загрожував штраф у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Матеріали справи направили спочатку на розгляд за місцем вчинення порушення – до Теребовлянського районного суду.

Але кермувальник представив довідку, що проживає у Тернополі, тому просив передати справу на розгляд за місцем проживання. У Теребовлянському суді прислухалися до цього прохання і відправили матеріали у Тернопільський міськрайонний суд.

У Тернополі суд окремо розглянув справу по кожному адміністративному протоколу.

У справі за ст. 124 КУпАП водій “Ниви” не визнав своєї провини, заявив, що за кермом був не він.

Однак двоє свідків заявили, що 5 липня 2021 року у Теребовлі на вулиці Шевченка поблизу магазину автомобіль ВАЗ в’їхав в електричну опору та перевернувся. Водій випав із салону авто і втратив свідомість. За твердженнями свідків, інших осіб у салоні авто не було.

Свідки викликали поліцію та швидку медичну допомогу і, стверджують, що після прибуття медиків та правоохоронців покинули місце події.

Відтак, дослідивши матеріали справи, Тернопільський міськрайонний суд постановив водія автомобіля “ВАЗ 2121” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ст. 124 КУпАП, і закрив провадження у справі у зв’язку із закінченням строків притягнення до адміністративної відповідальності.

Тобто, з часу вчинення порушення минуло більше трьох місяців і тому винуватець ДТП не отримав штрафу.

Під час розгляду справи за ч. 1 ст. 130 КУпАП водій “Ниви” теж не визнав своєї провини.

Пояснював, що транспортним засобом не керував, зупинив попутній автомобіль, водій якого і вчинив ДТП. Також розповів, що після ДТП втратив свідомість і коли отямився, то на місці вже були тільки він і працівники поліції.

Водій “Ниви” також просив суд звернути увагу на відсутність доказів його відмови від проходження медичного огляду на стан сп’яніння.

Досліджуючи матеріали, суд зауважив, що водій “Ниви” відмовився на місці події продувати алкотестер. Але не зафіксовано факту відмови від проходження огляду у медичному закладі.

Відтак, Тернопільський міськрайонний суд постановив закрити провадження у справі щодо водія автомобіля “ВАЗ 2121” у зв’язку з відсутністю в його діях складу порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Обидві постанови суду уже набрали законної сили.

У цій історії радує тільки те, що нетверезий водій “Ниви” нікого не травмував, адже місце біля продуктового магазину, де трапилося ДТП, досить людне, особливо літніми вечорами.

Олесь ДОНЧАК

Читайте також:
Огляд кросовера Mitsubishi Pajero Sport

Коментувати

Попередня стаття

У Підгайцях дали 34000 грн штрафу водієві, який попався п’яним на Монастирищині

Наступна стаття

Поблизу Кременця у результаті ДТП загинув пішохід (ФОТО)