Лапароскопічна кістектомія яєчника (видалення кісти)

жіноче здоров'я

Причини хвороби та спосіб лікування

Лапароскопія кісти яєчника – операція з видалення кістозного утворення жіночих статевих залоз. Вона характеризується точковим видаленням саме уражених ділянок зі збереженням здорових тканин. Лапароскопія проводиться не через відкриті розтини, а через невеликі проколи на череві, тому втрата крові й відновлювальний період мінімальні.

Кіста яєчника розвивається під впливом комплексних факторів, серед яких можна виділити:

  •  порушення визрівання фолікула, спричинене розладом гормонального фону;
  •  розвиток хронічного запалення репродуктивних органів;
  • ускладнення, що виникають після хірургічних втручань;
  • складнощі після проведення аборту.

Показання до проведення операції

Кістозні утворення яєчників невеликого розміру з часом можуть розсмоктатись. Тому операцію виконують не у всіх випадках. Важливо, щоб лікар мав змогу постійно контролювати розвиток кісти. Оперативне втручання показане при наступних несприятливих обставинах:

  •  гладка поверхня і чітка структура кісти;
  • поступове збільшення розміру новоутворення;
  •  схильність до злоякісного переродження.

Рішення про лапароскопію кісти яєчника ухвалюється для кожної пацієнтки індивідуально. Перед цим необхідно провести ретельну діагностику організму, у тому числі зробити УЗД органів малого таза, МРТ, КТ, лабораторні аналізи сечі та крові.

Етапи виконання операції

Лапароскопічне хірургічне втручання проводять через три проколи на череві розміром до 10 мм. Через них в операційне поле заводять троакари та мініатюрну камеру спостереження. Візуальний контроль є безсумнівною перевагою лапароскопії, дозволяє уникнути помилок. Спочатку лікар має чітко виокремити патологічне утворення, відділити його від здорових тканин.

Далі яєчник затискають і розсікають його поверхню. Від хірурга вимагається ювелірна точність, аби не зачепити фолікули та здорові частини яєчника. Патологічні частинки поміщають у спеціальний контейнер та виводять назовні через проколи. По завершенню операції перевіряють операційне поле на відсутність кровотечі, після чого виймають троакари та зашивають місця виконання проколів.

Мінімальний розмір втручання на яєчниках дозволяє жінці вже через два дні перебування у стаціонарі виписатись додому. Надалі вона має дотримуватись певних рекомендацій: утриматись від підіймання важких предметів та сексу, замінити купання у ванній на душ. В середньому реабілітація триває один місяць, а припинити обмежувати себе можна тільки після контрольного огляду та отримання дозволу від лікаря.

Джерело: bilyak.com.ua.

Коментувати

Попередня стаття

У Борщеві горів житловий будинок

Наступна стаття

Тернополянин, який викрав з архіву медичні картки і здав їх на макулатуру, отримав 850 грн штрафу