Тернопіль туристичний: історія міста у радіусі сотні метрів. Частина 3 (ФОТО)

Мандрівка Тернополем не може залишити байдужим будь-якого туриста. Навіть, якщо вона – віртуальна.

Ми вже побували біля знаменитого Тернопільського ставу з його «єлісями» та «Циганкою», перейшли до катедри та Алеї зірок. Тепер мандруємо далі.

В кількох метрах від Артгалереї та Алеї зірок на вулиці Гетьмана Сагайдачного закладений пам’ятник Іванові Франку. Автором монументального мистецтва місцевого значення є Почесний громадянин Тернополя, скульптор Данило Чепіль. Встановили постамент 28 травня 1995 року.

Одразу ж біля пам’ятника розкладена імпровізована дерев’яна сцена. Саме тут щорічно в день народження Каменяра відбуваються святкові урочини, проводяться культурні та мистецькі імпрези.

Біля пам’ятника полюбляють збиратися вуличні музиканти, виступаючи одинично або влаштовуючи кількагодинні концерти.

Важко не згадати знамениту вулицю Валову – своєрідну візитівку Файного. Маленька, вузенька вуличка на кілька сотень метрів встелена бруківкою, прикрашена квітами та гірляндами. Тут виникає враження, ніби ти не в Тернополі, а в якомусь куточку Старого Львова, Праги чи Вроцлава. Схожість – неймовірна.

Насолодитися красою Валової дозволено в одній з кав’ярень. До того ж, на вулиці можна побачити імпровізовану виставку-магазин картин просто неба, а також зіграти в шахи чи шашки з місцевими жителями.

До слова, на Валовій встановлений пам’ятник Ігорю Ґереті – знаному археологу, історику, мистецтвознавцю, поету, викладачу.

Двометрова бронзова скульптура у повен зріст з’явилася тут 28 вересня 2016 року. Роботу створив відомий скульптор Олександр Маляр.

Вертаємося назад до пам’ятника Франка, звертаємо вправо. Кілька метрів – і ми в самісінькому центрі міста – на бульварі Тараса Шевченка. Невелика алея з площею перед драмтеатром, фонтанами, унікальним годинником та пам’ятниками.

Перше, що ми бачимо у сквері Тараса Шевченка – тернопільський тристоронній годинник. Сучасний витвір, на жаль, копія першої версії, зруйнованої радянською владою.

Зауважу, перший годинник встановили на залізному стовпі в далекому 1896 році. Правда «стояв» він дещо лівіше – ближче до перетину бульвару та вулиці Сагайдачного. Копію оригіналу розмістили 28 вересня 2014-го. Автором проєкту став знаний львівський майстер Олексій Бурнаєв.

В кількох метрах від годинника у напрямку дороги встановлений ще один унікальний пам’ятник «Випадкова зустріч». У 2002 році скульптуру Тернополю подарував Джон Звожек. Скульптором став відомий американський митець Стюарт Джонсон. Орієнтовна вартість роботи – не менш, як 40 тисяч доларів.

До слова, Тернопіль став першим містом в Європі, у якому встановили творіння знаменитого заокеанського митця. Хоча спочатку «Випадкову зустріч» хотіли організувати у Києві.

На жаль, сьогодні можна побачити лише частину скульптури. Спочатку митець на лавці зобразив двох жінок. Проте одну із них викрали, аби здати на металобрухт.

Теперішній варіант не менш привабливий. Випадковими співбесідниками зараз виступають туристи.

Зазначені місцини можна відвідати безкоштовно.

Христина СЛОТА,
фото з відкритих джерел

Коментувати

Попередня стаття

20-річний водій з Тернополя збив пішохода на Івано-Франківщині

Наступна стаття

Поблизу Тернополя зіткнулися Жигулі, Сітроен і Шкода. Один водій у реанімації