Фото Тернополя: літній вечір у парку “Топільче”

Парк “Топільче” є одним із наймолодших парків Тернополя. Офіційне його відкриття відбулося у 1985 році, хоча роботи із його створення велися ще на початку 70-их років.

Парк розташований між центральною частиною міста, міським базаром, житловим масивом “Дружба” та дамбою Тернопільською ставу.

Центральний вхід у парк зі сторони вулиці Руської, якраз навпроти Надставної церкви.

Раніше на місці парку “Топільче” були пустирище і болото. Але у 60-их роках розпочалася розбудова житлового масиву “Дружба” і з часом постала потреба у з’єднанні його із центральною частиною міста.

Відтак, спочатку була прокладена дорога у напрямку від Надставної церкви до вулиці Миру. Згодом вздовж дороги насадили дерева для її захисту від вітрів. А ще згодом ця дорога стала центральною алеєю парку.

У 70-их роках почалися інтенсивні роботи з осушення болота та створення гідропарку. Першу чергу парку відкрили у 1983 році, другу – у 1985-му. Спочатку парк називався “Піонерським”, тут було багато атракціонів для відпочинку дітей. Згодом його перейменували у “Топільче”  – на честь древнього поселення, яке передувало появі Тернополя.

Перебуваючи у парку “Топільче”, відчувається, що він створений на місці колишніх боліт. Гідропарк пронизаний потічками зі штучними порогами, дамбами з водоспадами та невеличкими озерцями.

У численних озерцях та потічках водиться непогана риба, на яку щодня чатують рибалки з вудочками.

Однією з родзинок парку є комплекс із водяними млинами. Причому, вода до них подається природним способом із Тернопільського ставу, адже парк розташований нижче водойми.

Окрім цього у парку “Топільче” знаходиться Зоокуток, в якому можна побачити з десяток рідкісних птахів та тварин.

На острівцях одного з озер створено козацьке містечко, яке може видатися цікавим для любителів історії.

На розі парку зі сторони вулиці Дружби та Мазепи знаходиться пам’ятник Славкові Луцишину – юному тернополянину, який був наймолодшим учасником Першої світової війни.

За останніх кілька років парків суттєво оновився, як в плані ремонту алей і доріжок, так і в оновленні зелених насаджень. Але ремонтні роботи тривають поступово, тож парк вигляд гідропарку постійно змінюється. Поспішайте його побачити таким, яким він є сьогодні!..

 

Коментувати

Попередня стаття

5 проміле: у Тернополі водій “Фіата” досягнув алкогольного максимуму (ВІДЕО)

Наступна стаття

В Італії у результаті ДТП загинув 30-річний українець