Місто фонтанів: усі водограї Тернополя. Частина 2 (ФОТО)

Ми уже ознайомилися з кількома водограями Файного міста. Однак, їх кількість настільки велика, що навряд чи вистачить дня, аби обійти усі. Вже не кажучи про вивчення їхньої історії.

Чи не найпопулярнішим у Тернополі є комплекс із трьох фонтанів під назвою «Квітка терену», розташований у центрі на бульварі Т. Г. Шевченка – якраз поблизу знаменитого годинника, пам’ятників «Випадкова зустріч» та Соломії Крушельницької.

Фонтани офіційно відкрили у 2009-му році. До цього тут розташовувався комплекс «Грибок». Водограї працюють у літній період до 22-ї години щоденно.

Ще один комплекс «Топільче» (з трьох фонтанів) розташований в однойменному гідропарку. Споруди оновили у 2013-му на місці старих водограїв «Океан».

Довкола комплексу облаштовані лавки, атракціони, кіоски з вуличною їжею. Дещо обабіч – зоопарк, річка, а з іншого боку – Тернопільський став.

У парку Національного відродження можна побачити відносно «молодий» фонтан – «Лебеді» (відкритий у 2017-му році на місці пішохідного водограю «Олімпіада»).

Місцина славиться не лише мальовничістю – довкола парк з атракціонами, відкрита сцена тощо, але й популярністю. Так, влітку довкола фонтану тернополяни облаштовують імпровізований пляж.

Чи не найстаріший фонтан міста – «Життя» – знаходиться у парку імені Тараса Шевченка на головній алеї (поблизу озера, навпроти «Білого дому»). Перший водограй на цьому місці збудували з пісковику в далеких 1950-х роках. 1985-го конструкцію переоформили на музичну. Власне, дивитися на прекрасні струмені води та слухати мелодії жителі й гості міста могли до 1992 року.

З 1999 до 2009-го фонтан працював без звукового супроводу. У 2010-му конструкцію повністю замінили. Її споглядають й досі.

Ще один комплекс із трьох фонтанів можна побачити на бульварі Данила Галицького. Оновлена у 2013-му році конструкція розташована поблизу церкви, палацу спорту та знаменитого у місті літака. Комплекс складається з басейну та трьох гілок водограю.

Місцину популярна як влітку, так і взимку. В жару фонтан охолоджує та слугує місцем купання дітвори. Зимою біля нього облаштовують ялинку, а саму конструкцію прикрашають гірляндами.

Мало хто з тернополян знає (вже не кажучи про гостей міста), що біля знаменитого заводу «Оріон» знаходиться однойменний фонтан. Конструкцію звели ще у 1980-му році, однак запрацював водограй аж 2010-го. Сьогодні фонтан вмикають після обіду щодня у літню пору.

Є у Тернополі навіть своя русалка. Щоправда – з металів й, на жаль, не дороговартісних. Розташований унікальний фонтан на вулиці Текстильній поблизу фабрики «Нова».

Власне тут облаштований невеличкий парк із зеленою зоною, фонтаном, озером, у якому влітку живуть черепахи. Усе це прикрашають статуї тварин, а взимку – ще й гірлянди та ялинка.

З наступною порцією фонтанів ознайомлю вас вже за кілька днів.

Христина Слота,
ф
ото з відкритих джерел

Коментувати

Попередня стаття

Аварія у Борщівському районі: зіткнулися “Мерседес” і “Вайпер”

Наступна стаття

Випускний у Тернополі: поліція нагадує про карантин і обіцяє контролювати ресторани