Тернопіль проходить нову хвилю пандемії поза “червоною зоною”

Україна вийшла на  пік захворюваності Covid19 і помітні тенденції до зменшення кількості хворих, лікарі сподіваються за спад захворюваності у грудні.

Європа йде на “локдаун”

Через різке зростання захворюваності на Covid19 більшість європейських країн посилюють обмеження. Зокрема з 22 листопада Австрія ввела локдаун для всіх громадян. Також у країні дозволили проводити щеплення дітей від 5 років. Подібні заходи запровадили у Нідерландах, Бельгії, Франції.

Україна минулого тижня показала антирекорд за летальністю. Було зафіксовано 838 смертей спричинених ускладненнями Covid19. Однак кількість нових виявлених хворих стабілізувалася на позначці у 20 000 випадків щодоби. У Міністерстві охорони здоров’я заявили, що Україна вийшла на пік захворюваності, і за збереження теперішніх тенденцій можна очікувати спаду захворюваності у грудні.

Разом з тим, лікарі наголошують, що єдиним способом запобігти важкому перебігу хвороби.

Тернопіль уникнув найгіршого

Про позитивні сподівання повідомив також начальника відділу охорони здоров‘я та медичного забезпечення ТМР Василь Данчак. За словами медика, за минулі тижні, кількість нових виявлених випадків хвороби зменшилася на 14 %. У Тернополі середній показник завантаженості ліжок складає на сьогодні 59 %. Лікарі забезпечені усім необхідним. Зокрема у всіх тернопільських лікарнях є постачання кисню з трьох джерел.

Завдяки вчасним рішенням міського голови Сергій Надала та міської влади у 2020 році закуплено три кисневі станції на загальну суму 7 млн грн. Тож тепер Тернопіль має постачання свого власного медичного кисню і незалежний від можливих зовнішніх перебоїв, які спостерігалися у деяких областях України і навіть у Києві.

Загалом за час пандемії у Тернополі захворіло більше 27 тисяч тернополян. З них — більше 23 тис вже одужали, і зафіксовано 470 летальних випадків. Середній приріст нових випадків за минулий тиждень складав близько 120 випадків нових виявлених хворих на день. Це в рази менше ніж у сусідніх обласних центрах.

За словами керівника  відділу охорони здоров‘я та медичного забезпечення ТМР, якщо позитивна тенденція зберігатиметься, то вже за кілька тижнів у грудні захворюваність має піти на спад. Також зменшується навантаження на медичну систему.

Загалом же Тернопіль завдяки вчасним та доречним заходам безпеки уникнув гіршого сценарію. Виглядає так, місто, на відміну від більшості областей України, проходить чергову хвилю пандемії без обмежень “червоної зони”. Тернопіль залишається у “жовтій зоні” епіднебезпеки. Тож є більше можливостей для нормального функціонування міста.

Нагадаємо

Ще два тижні тому у місті фіксувалося удвічі більше нових випадків захворюваності. На сьогодні у лікарнях Тернополя перебуває 200 пацієнтів. Більшість з них потребує кисневої підтримки.

У місті злагоджено працює система центрів масової вакцинації. Минулого тижня місто отримало додаткові. Забезпечено можливість онлайн-запису у будь-який з діючих пунктів щеплення. Зробити це можна на офіційному сайті КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» https://www.medical.te.ua.

У Тернопільській громаді більше половини всіх жителів уже отримали вакцинацію першою та другою дозою, а близько 40% мешканців пройшли повний курс щеплень.

Прислухатися до лікарів у питанні вакцинації закликали представники основних релігійних конфесій в Україні. Зокрема Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійший Святослав Шевчук приєднався до соціальної кампанії “Вакцинуйся. Разом ми сильніші”. У своєму відеозверненні Блаженніший Святослав наголосив, що немає ніяких релігійних мотивів відмовлятися від вакцинації та закликав українців відповідально ставитися до свого здоров’я та здоров’я ближніх. Відкрити пункти вакцинації при своїх храмах погодилися УГКЦ, ПЦУ, УПЦ МП а також Церква адвентистів сьомого дня. Нові пункти вже працюють у Києві, Одесі, Запоріжжі, Тернополі, Ужгороді та Чернівцях.

Поліція почала перевірки і накладання штрафів за порушення заходів безпеки у карантинних зонах. Варто пам’ятати, що саме прості заходи безпеки такі, як носіння маски у публічних місцях, використання антисептиків та дотримання соціальної дистанції допомагають уникнути поширення хвороби і допомогли Тернополю залишатися у кращих умовах порівняно з сусідами.

Читайте також:
Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика станом на 25 листопада

Коментувати

Попередня стаття

Робота у Шумську: свіжі вакансії за листопад

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика станом на 26 листопада