Пацієнт почувається добре: у Тернополі вперше провели трансплантацію серця

Нещодавно новини Тернополя сколихнула неймовірна звістка – у Файному вперше за всю історію провели трансплантацію серця.

Пересаджений орган не тільки вдало прижився, але й вже декілька місяців працює, даруючи нове життя своєму власникові.

Як розповів кардіохірург Володимир Мороз, пацієнт – 38-річний мешканець Одеси. У чоловіка кілька років тому діагностували хворобу серця, яка призводить до дисфункції та неправильної роботи шлуночків серця.

«Кардіоміопатія – хвороба, яка вимагає хірургічного втручання, – розповідає Володимир Мороз. – Нам дуже повезло знайти донора, родичі якого погодилися віддати серце чужій людині, тим самим, рятуючи чуже життя».

Донором став мешканець Чортківського району. Він помер у Чортківській міській лікарні від інсульту. Лікарі, попередньо запитавши дозволу в родичів, подали його дані в єдину систему трансплантації та вже через декілька хвилин отримали запит на забір серця.

«Все відбувалося автоматично, фактично без людського втручання. Від лікарів необхідно внести всі дані реципієнта, який потребує той чи інший орган, а також дані донора, попередньо отримавши дозвіл родичів. Система самостійно підбирає варіанти, відштовхуючись від вказаної інформації».

Відлік йде на хвилини

«Важливо не тільки швидко знайти донора, але й доставити орган, підготувати пацієнта та команду лікарів до операції, яка триватиме кільканадцять годин, а може й навіть понад добу».

Першу в Тернополі трансплантацію серця проводили в Тернопільській обласній лікарні ще 8 липня. Місцева команда працювала пліч-о-пліч зі спеціалістами Національного інституту серцево-судинної хірургії імeні М. М. Амосова.

«Важливими були перші дні після операції. Лише коли ми побачили, що орган прижився добре та почав повноцінно функціонувати без додаткової стимуляції і підтримки, змогли розповісти про це».

Наразі з моменту пересадки серця пройшов майже місяць. 38-річного одесита Андрія Чурзіна вже виписали з лікарні.

«Я навіть не вірив, що мені так повезе, – розповідає Андрій. – Донорів не було до воєнного стану, а зараз… Коли мені сказали, що є донор в Тернополі, я не думаючи, купив білет на потяг, бо хто знає, скільки ще б довелося чекати, та й чи дочекався б».

Зараз Андрій почувається добре й навіть не вірить, що позаду – така складна операція.

«Операція пройшла вдало, пересаджене серце прижилося і пацієнт почувається добре, – каже лікар Володимир Мороз. – Попереду ще довга реабілітація, але вже зараз Андрій самостійно гуляє, проводить більше часу зі сім’єю. Звісно ж, він приймає необхідні ліки, приїздить на обстеження, але найгірше – позаду».

Коментувати

Попередня стаття

2,26 проміле: у Товстому спіймали дуже п’яного водія “Жигулів”

Наступна стаття

Аграрій Петро Гадз став меценатом книги про життя Йосифа Сліпого