На Теребовлянщині у Підгорянському монастирі освятили новий іконостас (ФОТО)

У храмі Різдва Івана Хрестителя села Зеленче, що на Теребовлянщині, освятили іконостас.

7 лютого у церкві Різдва Святого Івана Хрестителя відомої в краєзнавчій літературі як пам’ятка архітектури національного значення, найбільш відомий як Підгорянський монастир, освятив новий іконостас та звершив Архиєрейську Божественну Літургію єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський УГКЦ владика Теодор Мартинюк.

Про це інформують у прес-службі Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ.

Письмові джерела свідчать, що монастир припинив свою роботу  наприкінці XVIII ст.: 1789р. його скасувала австрійська влада. Монастирськиий будинок продано, а вікове його надбання розпорошилось по всіх усюдах, іконостас опинився у парафіяльній церкві св. Михаїла в Могильниці. У післявоєнні роки іконостас було знищено (спалено).

У 1993 році відправлено Службу Божу у мурах Підгорянського монастиря та розпочато його відновлення. Важливим етапом в історії церкви було увстановлення під новий 2021 рік  іконостасу.

Створюючи новий іконостас (на основі віднайденого фото старостою села) до церкви Різдва Івана Хрестителя майстри майже ідентично повторили в ньому ажурну різьбу колон і царських врат першого іконостасу.

Запрошене духовенство, отець-настоятель церкви, молодь, дітвора та віряни радо зустріли владику Теодора на подвір’ї храму, запросивши очолити Божественну Святу Літургію. Увійшовши до святині, кир Теодор здійснив Чин освячення нового іконостасу, а тоді спільно з духовенством відправив Богослужіння.

Архиєрейська Божественна Літургія –  урочиста, надхненна, з мудрою проповіддю владики. По завершенні відправи відбулася також посвята парафіян, які вступили у Архибратство Матері Божої Неустанної Помочі. На згадку про посвяту в Архибратство владика Теодор освятив медалики, пам’ятні молитовники та вручив їх членам братства.

Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Теодор подякував кожному, хто долучився до справи оздоблення святині та поблагословив вірян і духовенство храму. Богослужіння завершилось подякою від настоятеля о. Ігора Сип’яка та парафіян, а також уставним многоліттям.

Читайте також:
На Теребовлянщині у селі Застіноче освятили новий іконостас (ФОТО)

Коментувати

Попередня стаття

У Заліщиках бандити напали на двох жителів райцентру: одного викрали, а іншому вдалося втекти

Наступна стаття

Погода на Тернопільщині у вихідні: хурделиці та люті морози