На Тернопільщині руйнується старовинний унікальний костел (ФОТО)

Ковалівка, костел, новини Тернопільщини

На Тернопільщині руйнується унікальний костел, якому понад 156 років. Про це в мережі написав відомий мандрівник та блогер Роман Маленков.

Йдеться про унікальний храм у селі Ковалівка, що на Монастирищині. Називають його по різному: костел Материнства Пресвятої Діви Марії, костел Богоматері тощо.

Історія храму тягнеться з далекого 1862-го (за деякими даними – 1865-й), саме з моменту зведення. Тоді ж костел вперше освятили. От тільки остаточна консекрація відбулася лише після повного оздоблення та оснащення споруди – аж у 1882 році.

Достеменних відомостей про сакральну споруду дуже мало. Лише точно знаємо, що занепад костелу почався в часи Другої світової війни. Особливо цьому посприяла радянська влада.

Попри те, що у храмі досі частково зберігся інтер’єр – художній розпис, загальний стан будівлі, відверто кажучи, жахливий: повалена стеля, побиті вікна, розтрощена підлога тощо.

«За весь час своїх мандрів я досі не бачив ні одного аж настільки закинутого костелу, – написав Роман Маленков. – Якщо цю унікальну споруду не рятувати, вже через п’ять років тут взагалі нічого не залишиться!»

Христина СЛОТА, фото Романа МАЛЕНКОВА

костелі у Ковалівці, Монастириський район

Ковалівка, костел, подорожі

Ковалівка, костел, новини Тернопілля

костел, Ковалівка

костел у Ковалівці

руйнується костел, Ковалівка

Читайте також:
Столітні хоругви поповнили колекцію Збаразького замку (ФОТО)

Коментувати

Попередня стаття

День на Євро – 14 червня: результати, анонси і прогнози букмекерів

Наступна стаття

Водій з Бережанщини скоїв страшне ДТП і отримав за це 4,5 роки тюрми