Батько наш – Бандера: повний текст пісні та історія її виникнення (ВІДЕО)

Батько наш - Бандера

Вже кілька тижнів в Україні набирає популярності пісня «Батько наш – Бандера». Перше відео з її виконанням буквально «підірвало» соціальну мережу Тіk-Тоk.

Наразі схожі публікації набрали кілька десятків мільйонів переглядів. Попри це мало хто знає, що у композиції є тернопільський слід. Проте, про все за порядком.

Популярний флешмоб

Пісня «Батько наш – Бандера» стала популярною в мережі понад місяць тому. А все – завдяки російським пропагандистам. Останні стверджували, що саме виконанням вже всім відомих слів діти однієї з київських шкіл вирішили зацькувати вчительку з проросійськими поглядами.

Як потім розповіли самі виконавиці – Ганнуся, Лук’яна, Ірина та Анжеліка – усе це – брехня. Діти зі Львова, а не з Києва. А пісню вони навпаки виконали після того, як вчителька показала їм слова.

Аби ще більше спровокувати російських пропагандистів, викликавши у них істерику, українці масово підхопили «Бандеру», щодня публікуючи в мережі десятки, а то й сотні відео з виконанням пісні. Чи не найактивнішою в цьому виявилася молодь – школярі та студенти.

Тернопільський слід

Попри велику популярність композиції, досі не відомий її автор. Ще кілька днів тому вважалося, ніби то вперше пісню заспівали священники з Івано-Франківщини. Хоча, як згодом зізнався один з них, Олег Луцан, композицію він ще кількома роками раніше почув від отця Анатолія Зінкевича, настоятеля Свято-Троїцького Духовного Центру ПЦУ, що у Тернополі.

На жаль, дізнатися більше про патріотичну пісню змоги немає. Текст не вказано ні в одній з книжок, а той, хто заспівав її вперше – тернопільський священник Анатолій Зінкевич, помер 13 лютого 2019 року.

До слова, популярною стала дещо видозмінена версія, стверджує отець Олег Луцан. За його словами, текст, безпосередньо почутий від Анатолія Зінкевича, не мав такого успіху, як оновлені рядки:

У тексті пісні згадується про бій повстанців, що відбувся у день святих апостолів Петра і Павла, тобто 12 липня. Втім, історик та дослідник визвольного руху Володимир Бірчак, у коментарі “Тернополісу” пояснив, що “Батько наш – Бандера” це доволі сучасна пісня і вона не належить до повстанського фольклору та не прив’язана до якогось конкретного історичного бою.

Текст пісні

Попри неймовірну популярність пісні, мало хто знає весь її текст. Усе через те, що під час флешмобів виконуються лише наступні рядки:

«Батько наш — Бандера, Україна – мати,

Ми за Україну підем воювати!»

Сама ж пісня значно довша:

Батько наш - Бандера

Батько наш - Бандера

Батько наш - Бандера

А от почути її повне виконання можна лише на кількох відео:


Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
“Гра в кальмара”: популярність серіалу та його небезпечний вплив на суспільство

Коментувати

Попередня стаття

Робота у Теребовлі: свіжі вакансії за жовтень

Наступна стаття

Поблизу Тернополя масштабна пожежа – горить виробнича будівля (ОНОВЛЕНО)