У Великих Гаях освятили храм на честь священномученика УГКЦ Якима Сеньківського

церква у Великих Гаях

У неділю, 31 жовтня, відбувся пастирський візит архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ Василія Семенюка на парафію с. Великі Гаї, Великоглибочанського деканату (Тернопільський район).

Архиєрей здійснив Чин освячення нового храму на честь священномученика УГКЦ Якима Сеньківського, а також різьбленого престолу.

Про це сьогодні, 2 листопада, інформує прес-служба Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ.

На Божественній Літургії владиці співслужили новопризначений настоятель храму о. Володимир Гоцко, декан Великоглибочанський о. Роман Гриджук, парох храму св. Андрія Первозванного м. Тернополя о. Петро Порохонько та священники деканату.

«Сьогодні історичний та незабутній день дня нашого села, для нашої парафії, – наголосив архиєпископ у зверненні до вірних. – Обходимо величне торжество у нашому селі Великі Гаї – освячення нового храму. Храм для кожного християнина є особливим місцем. Це місце, де Бог промовляє до кожного з нас. У храмі відбувається Його об’явлення для кожної людини».

По закінченні Літургії митрополит молитвою вшанував пам’ять покійного о. Любомира Малоїда, за якого розпочалося будівництво даного храму. Відтак, вручив подячні грамоти жертводавцям і будівничим, які спричинилися до спорудження та здійснив чин освячення води.

Знаково те, що блаженний священномученик Іван-Яким Сеньківський 2 травня 1896 року народився, власне, у с. Великі Гаї і тепер, з благословення митрополита Василія, у рідному селі священномученика УГКЦ повстав храм на його честь.

До слова, о. Івана-Якима разом о. Северяном Бараником за душпастирську діяльність заарештували органи НКВД і ув’язнили до Дрогобицьких «Бриґідок». З того часу ніхто їх живими не бачив.

Після відступу більшовиків люди впізнали на території в’язниці спотворене тортурами тіло ієромонаха Северіяна Бараника, яке поховали у спільній могилі. Були свідчення, що ієромонаха Якима Сеньківського більшовицькі нелюди замучили і зварили у казані.

Великі Гаї, церква на честь Якима Сеньківського

освячення церкви, Василій Семенюк

Читайте також:
У Великій Березовиці освятили новозбудований храм (ФОТО)

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 2 листопада

Наступна стаття

На Тернопільщині водій “Фольксвагена” в’їхав у мотоблок. Є травмовані