10 цікавих фактів про Тернопіль

Тернопіль, озеро

Тернопіль – невелике затишне місто Західної України з непоганою локацією (менше, ніж за 2 години можна автомобілем дістатися до переважної більшості обласних центрів регіону) та компактним розташуванням.

Комусь до вподоби неспішний плин його життя, хтось, звичний до руху мегаполісів, відверто нудьгує, але безперечно всі погодяться, що наше місто має свій шарм і чимало родзинок. І далеко не всі знають їх цікаву історію. Спробуємо ліквідувати деякі білі плями.

1. Тернопіль вперше згадується у 1540-му році, а у 1548-му місто отримало Магдебурзьке право Однак перші поселення на цих землях фіксували ще у десятому столітті, але їх не раз спалювали під час своїх набігів монголо-татари.

2. Саме форпостом на шляху монголо-татар мав стати Тернопільський замок, будівництво якого розпочали в рік заснування міста, а частково завершили через 8 років.

3. Найвища точка міста – на Східному масиві. На проспекті С. Бандери, 80, де розміщений магазин «Орбіта». Найнижча – берег річки Серет, що біля об’їзної дороги.

4. Людина, яка побувала в Тернополі востаннє у 1980-их навряд чи зорієнтувалася б у нинішніх назвах вулиць, адже декомунізацію тут розпочали ще на початку 1990-их. Наприклад, нинішня центральна вулиця Руська тоді носила ім’я Леніна, а озеро називалося Комсомольським. Таку ж назву носив і парк Національного відродження, а інший парк – гідропарк «Топільче» – був Піонерським.

5. Тернопіль став одним з перших міст, де позбулися пам’ятника Леніну (раніше лише в Червонограді Львівської області). Не довго простояв у нашому місті і пам’ятник Сталіну, зруйнований у 1950-их у рамках боротьби з «культом особистості».

6. У 1986-ому, вперше в Україні, в Тернополі відкрили Співоче поле.

7. За площею тернопільський став відповідає цілому житловому масиву «Східний».

8. У 1994-ому гурт «Брати Гадюкіни» випустив пісню «Файне місто Тернопіль», яка несподівано на десятиліття стала візитівкою нашого міста. «Файне місто» й нині є брендовою назвою і асоціюється з Тернополем.

9. Іншою візитівкою Тернополя – спортивною – тривалий час вважалася футбольна команда «Нива». Її зірковий час припав на 1980-90-ті роки, коли «Нива» вважалася однією з найсильніших команд України, а вивезти очки із Тернополя навіть грандам вдавалося не часто. Показною стала перша поразка київського «Динамо» часів повернення Валерія Лобановського саме у Тернополі в квітні 1997-го, а за рік те «Динамо» грало у чвертьфіналі Ліги чемпіонів…

10. У передмісті Тернополя селі Підгороднє розташована легендарна біатлонна база. Її вихованцями є чемпіони і призери найпрестижніших біатлонних змагань світу різних років Тарас Дольний, Олена Підгрушна, Дмитро Підручний, Анастасія Меркушина та інші.

Читайте також:
Інь-Янь: унікальний острів на Дністрі, про який мало хто знає (ФОТО, ВІДЕО)

Коментувати

Попередня стаття

Як перетнути кордон на автомобілі в умовах епідемії: правила проїзду

Наступна стаття

Фітнес-модель здивувала сусідів: влаштувала оголену фотосесію у дворі будинку (ФОТО)

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *