Історія успіху із міста Підгайці: із безробітних – в одного із засновників кооперативу

Ігор Буцик, пасічник

Сьогодні підгайчанин Ігор Буцик – один із засновників найпотужнішого в Тернопільській області сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Бджолиний край», який об’єднав 28 пасічників.

А починалося все у 2017 році, коли чоловік звернувся в Підгаєцький районний центр зайнятості в пошуках роботи заготівельника лікарської сировини або музичного керівника. Оскільки таких вакансій не було, Ігор вирішив скористатися однією з послуг служби зайнятості – профнавчанням, і змінити професію.

Він – із пасічницького роду. Отож, за спрямуванням служби зайнятості пройшов перепідготовку в Гадяцькому аграрному училищі і став дипломованим бджолярем…

«Аби стати членом нашого кооперативу, не існує особливих вимог. Приймаємо усіх, хто прагне займатися пасічницькою справою та вміє подбати про власні бджолосім’ї й, звісно ж, готовий допомагати одне одному.

У найближчому майбутньому плануємо створити центр меду, де працюватимуть наймані працівники. Це буде цех з надання послуг з відбирання, фасування і переробки меду, а ще лабораторія з контролюю якості меду і бджолопродуктів.

Ще до Другої світової війни його прадід у рідній Яблунівці тримав чи не пів сотні бджолосімей. За радянських часів і створення колгоспу майже всю пасіку забрали. Нині на пам’ять від прадіда залишилася стара дубова медогонка, матриця для виготовлення вощини й дев’ять вуликів. Тож маю намір створити невеликий музей пасічництва», – ділиться планами кооператор.

На даний час Ігор Буцик активно впроваджує в життя різні проекти, пов’язані з бджільництвом, бере участь в навчаннях, вдосконалює свої знання та навички, виводить продукцію СОК «Бджолиний край» на міжнародний рівень, інформує Тернопільський обласний центр зайнятості.

“Кооператив спеціалізується не лише на викачуванні меду, а й на виготовленні солодкої продукції. Вже тепер продаємо різні сорти меду, бджолину пергу, прополіс, пилок у меді, забрус, крем-меди, творять смакову композицію із двох видів меду в одній банці. З-поміж іншого пропонуємо покупцям «Медовий айсберг» — стільниковий мед, залитий медом, мікс — горішки й сухофрукти в меді, а також наливки, медовий квас тощо. Особисто займаюся розведенням маток, збираю маточне молочко”, – додає пасічник.

До слова, у 2021 році за рішучість, ініціативність, вміння ставити цілі та досягати їх Ігора Буцика обрано сільським старостою с. Угринів Підгаєцької ОТГ.

Читайте також:
Робота у Тернополі: кому платять найбільше

Коментувати

Попередня стаття

На Шумщині у результаті пожежі загинув 36-річний чоловік

Наступна стаття

У Тернополі водій “Волги” збив жінку на пішохідному переході (ФОТО)