У Копичинці переїжджає меблева фабрика з Харківщини

релокація бізнесу

Українські громади сприяють релокації бізнесу із небезпечних регіонів, де ведуться бойові дії.

Про це йшлося під час онлайн-діалогу, організованого Програмою «U-LEAD з Європою» щодо відбудови українських громад, пише Тернополіс.

Як зазначив голова Копичинецької громади Тернопільської області Богдан Келічавий, до громади переїжджає бізнес із Харківщини.

“Ми дуже активно співпрацюємо з бізнесом і дуже зацікавлені, щоб бізнес релокувався до нашої громади, тому що у більшості розвинених країн, які нам допомагають, місцеве самоврядування збудоване таким чином, що основний податок, який надходить до місцевого бюджету – це податок на нерухомість”, – сказав він.

Келічавий додав, що для релокації бізнесу у громаді працюють над створенням сприятливих умов, зокрема компанія з Харківщини тепер продовжить займатися виробництвом меблів вже у Копичинецькій громаді.

За його словами, у Копичинецькій громаді переконані, що переселенці є потенціалом для подальшого місцевого розвитку та сприяють їхньому працевлаштуванню.

“Потрібно розглядати кожну людину окремо з її навичками і вміннями, з тим, чим вона може бути корисною громаді. Невеличкі громади, як наша, зацікавлені в тому, щоб у нас люди залишалися, щоб громада збільшувалася”, – зауважив він.

Келічавий розповів, що у громаді є ідея втілення грантової програми як для релокованого, так і місцевого бізнесу, але наразі для неї шукають партнерів, які б допомогли з фінансуванням: “У концепті прописано – якщо бізнес місцевий чи релокований бере на роботу внутрішньо переміщену особу хоча б на три місяці, то вони отримують, незалежно на що, півтори тисячі доларів, якщо невеликий магазин наймає дві людини – то отримують три тисячі доларів, 40 людей – сума стає більшою”, – зазначив Келічавий.

Заступник директора європейської програми підтримки українського підприємництва EU4Business Ніклас Руфер розповів, що програма допомагає малому та середньому українському бізнесу, адже важливо, щоб підприємці продовжували працювати та сприяли українській економіці.

“Потужні бізнеси та підприємства треба зберегти, творчу та високотехнологічну галузь треба залишити, щоб вони продовжували працювати та сплачувати податки”, – зауважив він.

Коментувати

Попередня стаття

Магазин Мілітарист: великий асортимент товарів за доступними цінами

Наступна стаття

На дорозі Бережани – Підгайці водій “Сітроену” заїхав у кювет і після цього вживав алкоголь