Переваги та експлуатаційні вимоги до чавунних дров’яних печей

Існує декілька різновидів печей на твердому паливі. Серед них дров’яні печі із чавуну відзначається своїми високими експлуатаційними характеристиками в поєднанні з простотою встановлення та використання.

Додатковою перевагою є те, що сучасні моделі мають досить привабливий зовнішній вигляд, можуть слугувати справжньою окрасою приміщення. Крім того, існує безліч аксесуарів та декоративних елементів, які можна замовити в спеціалізованих інтернет-магазинах, де можна знайти все для спорудження печі або каміна.

Експлуатаційні та технічні переваги чавунних печей

Серед основних переваг, які мають чавунні печі для опалення будинку слід виділити наступні:

Висока теплоємність. Прогрівання відбувається швидше ніж у кам’яних чи цегляних печей, але істотно повільніше ніж у буржуйок та печей виготовлених зі сталі. При цьому чавун надзвичайно довго зберігає та випромінює тепло, що дозволяє подовжити обігрів приміщення навіть після того, як вогонь у камері згоряння вже згас.

Економічність та універсальність. У залежності від моделі піч-буржуйка чавунна може підтримувати горіння упродовж 6-10 годин. Весь цей час вона буде обігрівати приміщення без необхідності додаткового підкидання дров та будь-якого догляду. Інтенсивність горіння може регулюватися дверцятами в нижній частині конструкції. Крім дров можуть використовуватися паливні брикети пресовані із будь-якої органічної маси. Це дозволить додатково зекономити на паливі.

Продуктивність. Сучасні дров’яні чавунні печі для опалення будинку є одними з найбільш продуктивних серед усіх твердопаливних моделей. Їхнє ККД може сягати 75-80%, що є досить високим показником для опалювального обладнання такого типу.

Стійкість до зовнішніх факторів. Чавунна піч демонструє високу термічну стійкість. Як правило для виготовлення використовується чавун марки ЧХ-1 що є технічно стійким та витримує температуру 500 С і більше не втрачаючи при цьому стійкості до механічних деформацій. Додатковою перевагою є стійкість до кислот, які утворюється у вигляді конденсату на стінках та дверцятах топки.

Естетичні параметри. Як згадувалось раніше, багато моделей печей із чавуну відрізняються високими художніми якостями. Особливо слід відзначити печі-каміни, які можуть стати справжньою окрасою приміщення і будинку в цілому.

Довговічність. Більшість виробників позиціонує довговічність свого пічного обладнання у межах 25-35 років. Але, як показує практика, при належному догляді та при запобіганні перевищення максимальних температур під час використання чавунні печі можуть служити до 50 років і більше без втрати привабливого зовнішнього вигляду та зниження експлуатаційних показників.

Технічні обмеження та вимоги

Чавун матеріал не ідеальний для виготовлення печей. Він є досить крихким, що необхідно враховувати при транспортуванні та експлуатації. А саме, уникати ударних деформацій, особливо з точковим прикладанням сили. Порівняно велика вага робить монтаж таких конструкцій більш трудомістким, ніж у стальних аналогів, але при цьому нема потреби у створенні спеціального бетонного фундаменту як для цегляних печей.

Коментувати

Попередня стаття

У Підгайцях п’яний водій “Опеля” скоїв ДТП і отримав 17000 грн штрафу

Наступна стаття

Графік вимкнення електроенергії на Тернопільщині у період з 16 до 22 січня