Не політичний, то релігійний: фестиваль “Файне місто” таки вляпався у гучний скандал

фестиваль Файне місто

Складається таке враження, що організатори фестивалю “Файне місто” цього року свідомо намагалися спровокувати гучний скандал.

Спочатку довго мусолилася тематика виступу російських музикантів, але тернополяни з легкістю “проковтнули” це і тоді виринула тема образи християнства, яка тривала аж зовсім не епізодично, а фактично впродовж усього фестивалю.

Низка священиків звинуватили фестиваль “Файне місто” в образі християнства.

Популярний фестиваль «Файне місто» потрапив в скандал через виступ польського блек-метал гурту Batushka. Під час виступу учасники гурту були одягненні у священичі ризи, а на сцені стояли ікона Божої Матері, труна, підсвічники. Через цей виступ низка священиків звинуватила організаторів фестивалю та гурт в образі християнства, а мер Тернополя Сергій Надал пригрозив закрити фестиваль, пише zaxid.net.

Виступ гурту Batushka, який відбувся в суботу, 31 липня, викликав бурхливу реакцію серед тернополян та священиків. Хоча у соцмережах організаторів критикували і за інші події, які відбувалися протягом чотирьох днів на фестивалі.

Зокрема за спалений під час фестивалю хрест, роботу імітованої дзвіниці, в якій щодня псевдопастор вінчав усіх бажаючих, причащав пивом з водяного пістолета та запрошував до сповіді.

На фестивалі також відбувся конкурс маскарадних костюмів. На світлинах, які виклали в соціальні мережі видно, що серед учасників є чоловік, який тримає ікону Ісуса Христа запхану за шорти.

Такі перформанси і спалення хреста викликало низку негативу в соціальних мережах. Міський голова Тернополя Сергій Надал назвав фестиваль антихристиянським і пригрозив його закриттям.

«Я категорично проти будь-яких антихристиянських заходів у Тернополі! І хоч Тернопільська міськрада не є організатором фестивалю «Файне місто», буде проведено розмову з організаторами фестивалю за участі правоохоронних органів. Або організатори зобов’язуються проводити фестиваль «Файне місто» без антихристиянських гуртів, символів, без участі гуртів з Росії, або не проводитимуть його взагалі. Вимагаю від організаторів негайно пояснити ситуацію і вибачитися перед тернополянами за антихристиянські дії. Наше місто Тернопіль славиться своїми християнськими цінностями, сімейними традиціями. Ми не дозволимо плюндрувати, паплюжити, насміхатися над нашою релігією», – написав мер Тернополя Сергій Надал.

Виступ польського гурту та події, які розгорталися на фестивалі, також засудили в Українській греко-католицькій церкві та Православній церкві України. Прес-секретарка ПЦУ Тернопільщини Віра Касіян зазначила, що 3 серпня буде оприлюднене офіційне звернення від двох конфесій.

Водночас різні священики висловлюють свою думку про ці події в соціальних мережах. Заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді отець Роман Демуш назвав спалення хреста, паплюження святих таїнств відвертим богохульством та порушенням прав християн.

«Деякі події та епізоди, що відбуваються на Faine Misto festival – є відвертим богохульством та порушенням прав почуттів вірних християн! Так не може бути! Якщо ми «за права»…То тут вони порушені! Дуже чітко розумію, що мої слова не сподобаються багатьом. Тим не менше, прагну висловити кілька думок про фестиваль «Файне місто», який відбувався у Тернополі. Я на тому фестивалі не був і не планував бути. Однак мої друзі надіслали мені відео – з яких роблю висновок, що деякі моменти є відверто богохульними. Я хочу застерегти усіх тих, які вважають себе християнами від участі у таких подіях, які висміюють християнство і релігійне життя вірних. Я не проти фестивалю, не проти музики, але те, що відбулося, не має стосунку ні до здорового дозвілля, ні до мистецтва, ні до музики, ні до фестивалю», – заявив отець Роман Демуш на сайті Духовна велич Львова.

Офіційної позиції організаторів фестивалю щодо скандалу наразі немає ані на офіційній сторінці, ані в соціальних мережах. Один із співорганізаторів фестивалю Максим Черкашин, до речі колишній помічник мера Тернополя Сергія Надала, вранці 2 серпня повідомив, що через цей скандал відбуваються збори і організатори готують заяву. Проте після цього перестав брати трубку.

Водночас із офіційної сторінки «Файного міста» в Instagram видалили допис із виступом гурту Batushka і кадрами перформансу з труною та іконою.

Зазначимо, це не перший скандал в який потрапляє відомий фестиваль. Цього року організатори на музичну подію запросили кілька гуртів з Росії. Один з них Anakondaz в 2017 році виступав в окупованому Криму. Тоді СБУ заборонила музикантам в’їзд на територію України на три роки. Проте у 2021 році ця заборона минула і гурт приїхав до Тернополя.

Мер Тернополя закликав СБУ перевірити законність перебування усіх російських громадян на території України. Проте за день до початку фестивалю працівники СБУ повідомили, що музичні гурти можуть вільно перетинати державний кордон і переміщатися в Україні.

Читайте також:
Тернопіль – єдиний обласний центр західної України, де можна купатися на міських пляжах

Коментувати

Попередня стаття

День на Олімпіаді — 3 серпня: результати, анонси і таблиця медалей

Наступна стаття

Оголошено тендер на ремонт дороги Кошляки – Гнилички