У Борщеві п’яний водій скоїв ДТП і намагався уникнути штрафу

ДТП, новини Тернопільщини

Борщівський районний суд призначив покарання для водія, який у стані алкогольного сп’яніння скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

Як вбачається із матеріалів справи, 1 липня цього року у місті Борщів. Ввечері, близько 22.40, на вулиці Шухевича водій автомобіля “ВАЗ 2105” (“Жигулі”) проявив неуважність, виїхав на смугу зустрічного руху та допустив зіткнення з вантажівкою марки “Renault 150 Midliner”.

У результаті автопригоди водій легковика отримав травми середньої тяжкості, а обидва транспортні засоби – механічні ушкодження. Окрім того, як з’ясувалося, водій ВАЗу перебував за кермом у стані алкогольного сп’яніння. Результат – 1,91 проміле, що майже у 10 разів вище допустимої норми.

Спочатку за фактом ДТП відкрили кримінальне провадження. Але оскільки окрім винуватця аварії більше ніхто не травмувався, то кримінальне провадження закрили і натомість склали на водія ВАЗу два адміністративні протоколи – за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

У судовому засіданні водій “Жигулів” визнав свою провину у вчиненні порушення за ст. 124 КУпАП і не визнав провини за ч. 1 ст. 130 КУпАП. Тобто чоловік замість штрафу у розмірі 17000 грн хотів отримати значне менше покарання – штраф у розмірі 850 грн.

Свою позицію кермувальник за підтримки адвоката мотивував тим, що поліцейські після закриття кримінального провадження порушили строки складання адмінпротоколу за ст. 130 КУпАП. А також стверджував, що, потрапивши до лікарні, не давав згоди на забір крові для аналізу на вміст алкоголю.

Однак, досліджуючи матеріали справи, суд прийшов до висновку, що вина водія повністю доведена належними доказами, а аргументи кермувальника спрямовані на ухилення від відповідальності за ст. 130 КупАП. Також суд звернув увагу на те, що в адміністративних протоколах у графі пояснень водій власноруч написав: “Вину свою визнаю. Буду більш уважним за рулем”.

Відтак, Борщівський районний суд постановив водія автомобіля “ВАЗ 2105” визнати винним у вчиненні порушень, передбачених ст. 124 і ч. 1 ст. 130 КУпАП та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Водій ВАЗу не погодився із цим рішенням і подав апеляційну скаргу. Однак Тернопільський Апеляційний суд 19 листопада цю скаргу залишив без задоволення, а постанову борщівського судді – без змін. Отож, за 1,91 проміле водієві таки доведеться відповідати.

Читайте також:
2,7 проміле: у Збаражі за п’яну їзду не змогли покарати водія вантажівки

Коментувати

Попередня стаття

У Тернополі у двох боржників відібрали автомобілі і відправили на арештмайданчик

Наступна стаття

Пасажир загинув: у поліції розповіли подробиці ДТП, яка сталася на Гусятинщині