“Рішала”, який у Ланівцях попався на хабарі, отримав 51000 гривень штрафу

51000 гривень штрафу присудив Тернопільський міськрайонний суд підприємцю, що взяв 1400 доларів хабаря за вплив на посадових осіб ДАБІ.

Гроші брав для себе і “третьої особи”. Випадок трапився 2020 року у Ланівцях. Про це пише ternopolis.te.ua з посиланням на вирок суду від 29 листопада 2021 року.

Фігурант справи –  приватний підприємець, інвалід третьої групи, пенсіонер. Таких людей зазвичай називають “рішалами” – вони, не будучи посадовими особами, за певну плату виступають посередниками між корумпованими посадовцями та громадянами, яким треба вирішити певні проблеми.

Як вбачається із обвинувального акту, в кінці вересня 2020 обвинувачений дізнався, що один чоловік уже чотири рази звертався в Управління ДАБІ в Тернопільській області з письмовими повідомленнями про початок виконання будівельних робіт “Будівництво окремо розташованого блока з двох боксів для легкових автомобілів” для внесення відомостей до Реєстру документів та початку виконання будівельних робіт, але отримував відмови. Тоді обвинувачений запропонував свою допомогу. Сказав, що завдяки своїм знайомствам може посприяти у реєстрації згадуваного права, а про умови повідомить додатково.

Далі, на початку жовтня, обвинувачений  заручився підтримкою невстановлених працівників Управління ДАБІ в Тернопільській області задля впливу на службову особу інспекції, яка буде приймати рішення про внесення відомостей в Реєстр. І вже 5 жовтня зустрівся із згадуваним чоловіком у центрі Ланівців та повідомив про необхідність передачі 700-800 доларів для позитивного вирішення його питання.

А  9 жовтня він отримав 700 доларів (19796 гривень на цей день за курсом НБУ). Надалі повідомлення було подано, але знову надійшла відмова у внесенні відомостей в Реєстр документів. Втім його  запросили у кабінет в.о.начальника Управління ДАБІ в області та роз’яснили  щодо наявних недоліків у поданому Повідомленні і проконсультували, як їх усунути. І вже 30 жовтня проблема вирішилась, а 2 листопада  обвинувачений зателефонував згадуваному чоловіку та повідомив про це.

Надалі обвинувачений запропонував свою допомогу і у  реєстрації  декларації про готовність об’єкта до експлуатації працівниками Управління ДАБІ в Тернопільській області. А 8 грудня отримав 700 доларів за таку послугу. У той же день, під час обшуку за місцем його проживання, поліція виявила частину хабаря – 500 доларів.

Дії обвинуваченого були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 369-2, тобто  одержання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави.

У суді обвинувачений вину визнав, розкаявся, відмовився від надання показань. Зважаючи на це і позицію інших учасників справи, суд не став досліджувати докази щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

Він прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого, визнав його винуватим та присудив 51000 гривень штрафу. Наразі вирок законної сили не набрав.

Олена РОМАНЮК

Коментувати

Попередня стаття

На Підгаєччині власник магазину за торгівлю пивом без ліцензії отримав 17000 грн штрафу

Наступна стаття

Профессиональная косметика для парикмахеров из Италии: где и как купить