Суд виправдав заліщицького бізнесмена, який добував гравій на Дністрі

добування гравію, Дністер

Виправдувальний вирок виніс Заліщицький райсуд у справі директора ПП “Трітон”, обвинуваченому у незаконному видобуванні корисних копалин під час будівництва фарватеру на Дністрі.

Такий вирок суд проголосив 29 грудня 2021 року. Як вбачається із матеріалів справи, відомого у Заліщиках підприємця та політика Тараса Навольського обвинувачували в тому, що він під час розчистки русла ріки Дністер для забезпечення судноплавства на ділянці м.Заліщики, с.Добрівляни, с.Городок Тернопільської області,  з червня 2017 року по жовтень 2019 незаконно видобув з русла ріки Дністер гальку та гравій в загальній кількості 22500 тонн.

Суміш перевозились на територію підприємства, де її переробили у 10500 тонн щебеню фракції 5/20 та 12000 тонн щебеню фракції відсіву, після чого 16155,30 тонн продукції реалізували на загальну суму 1 млн 484 тис. 795  грн.

Такі дії керівника приватного підприємства були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 240 КК,  як незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення та за ч.1 ст. 209 КК, як незаконне набуття, володіння та використання майна, одержаного внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів.

Однак у суді обвинувачений вину не визнав, просив його виправдати та сказав, що що жодних протиправних дій при будівництві фарватеру на річці Дністер не вчиняв. Також запевнив, що всі роботи проходили згідно із затвердженим проектом, належним чином погодженим з Тернопільською облдержадміністрацією.

Суд, дослідивши матеріали справи, став на бік обвинуваченого. Своє рішення пояснив тим, що постанови про призначення прокурорів у кримінальних провадженнях, які були потім об’єднані в одне, були прийняті виконувачами обов’язків прокурора що у районі, що в обласній прокуратурі.

А так як виконувачів обов’язків немає у списку тих, хто має визначати прокурорів у справі, то і самі постанови були у справі незаконними, а зібрані докази та процесуальні рішення – недопустимими. Тому суд ухвалив визнати керівника ПП “Трітон” невинуватим у згадуваних вище злочинах та виправдати його за недоведеністю в його діяннях складу вищезгаданих кримінальних правопорушень.

Вирок поки що законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Читайте також:
Жителя Бучаччини, який добував гравій на Дністрі, покарали значним штрафом

Коментувати

Попередня стаття

На українських АЗС відчутно зросла вартість пального

Наступна стаття

Мер Скалата отримав штраф за нецільове використання бюджетних коштів