У Тернополі за привласнення грошей затримали двох керівників благодійного фонду (ФОТО)

новини Тернополя, затримання

Керівників тернопільського благодійного фонду затримали за привласнення грошей. На особистих картках фігурантів справи поліція знайшла 5 млн грн

У Тернополі поліція затримала двох братів за привласнення благодійних пожертв, які люди передавали на потреби армії.

Про затримання зловмисників у середу, 11 травня, повідомив керівник нацполіції України Ігор Клименко. За його словами, двоє братів з Чернівецької області півтора роки тому створили в Тернополі благодійну організацію. Після початку повномасштабної війни її діяльність значно активізувалась: за час воєнного стану вони зібрали майже 13 мільйонів гривень.

Як встановила поліція, половину з цієї суми брати витратили на благодійність, а решту використовували для своїх потреб. Наразі їх затримали, за скоєне братам загрожує до семи років тюрми.

Для освоєння грошей, які щодня надходили фонду, залучили ще чотирьох осіб, зокрема, батька засновників та дружину одного з них.

“Про людське око діячі витратили приблизно половину зібраної суми на закупівлю необхідних речей для військових. Для підкріплення довіри вони показували фото закуплених товарів та відправку їх на фронт. Але більшою частиною зібраних коштів «благодійники» розпоряджалися по-своєму. Наприклад, придбали елітні позашляховики, накупили ювелірні вироби та дорогі мобільні телефони”, – зазначають в поліції.

Поліція Тернопільщини затримала двох організаторів, наразі слідчі документують усі факти незаконної діяльності. Під час обшуків у помешканнях фігурантів справи вилучили 34 тис. доларів, майже 7 тис. євро, понад 2 тис. фунтів стерлінгів та більше 200 тис. гривень. Ще понад 5 млн гривень знаходяться на особистих банківських картках, які наразі заблоковані.

“Слідство має всі підстави вважати, що ці гроші вони зберігали для себе. Адже маючи цю суму на рахунках, вони продовжували поширювати повідомлення про те, що коштів не вистачає і необхідний терміновий збір на потреби ЗСУ”, – йдеться у повідомленні.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ст. 201-2 ККУ (використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку під час воєнного стану). Учасникам схеми загрожує до семи років тюрми з конфіскацією майна.

кримінальні новини

Читайте також:
СБУ заблокувала незаконний збут “гуманітарної допомоги”, яку привозили до Тернополя

Коментувати

Попередня стаття

Чого чекати мешканцям Тернополя до кінця травня?

Наступна стаття

В аварії поблизу Тернополя загинув водій легкового автомобіля (ФОТО)