На Бучаччині водій давав поліції хабаря і отримав за це 25000 гривень штрафу

гроші

25000 гривень штрафу присудили чоловікові за пропозицію хабаря поліцейським. Фігурант справи вину так і не визнав.

Про це йдеться у вироку Бучацького районного суду. Обвинувачений – житель села Набережне Золотопотіцької територіальної громади, має середню освіту, одружений, непрацюючий, раніше не судимий.

Як вбачається із матеріалів справи, 28 серпня 2021 близько 23-ї години одну із груп реагування патрульної поліції з Бучача направили на допомогу наряду, який обслуговує Золото-Потіцьке ОТГ в село Стінка через бійку за участю 30 чоловік. Коли ті прибули у село, то тамтешні колеги складали адмінпротокол за ч.1 ст. 130 КУпАП на водія, який також був учасником бійки.

Після чого вони передали протоколи новоприбулим колегам, а зокрема – начальнику сектору реагування патрульної поліції, для внесення адмінпротоколів у базу “АРМОР” (база даних, розроблена МВС). Після чого група реагування поїхала на виїзд із села Стінки, однак її зупинив “Ауді А4”.  Із пасажирської сторони вийшов чоловік, на якого склали протокол, та спробував “відкупитись”, запропонувавши поліція хабар за вирішення питання. Він витягнув із кишені 1000 грн, 100 доларів, 20 фунтів стерлінгів та поклав на сидіння поліцейського авто.

Такі його дії були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.1 ст. 369 КК, тобто пропозиція та надання неправомірної вигоди службовим особам за невчинення ними в інтересах того, хто дає таку вигоду, дій з використанням наданого їм службового становища.

Однак сам фігурант вини у суді не визнав. Розповів, що того дня постраждав у бійці, втік за приміщення сільради, привів себе у порядок. Потім підійшов до кафе та побачив знайомого, якого попросив сісти за кермо свого авта та відвезти у лікарню, оскільки почував себе погано. Коли авто вже було на виїзді дороги, він сів у нього. Далі прибули поліцейські.

Працівниця поліції, за його словами, відкрила двері і, не представившись, почала забирати ключ із замка запалювання. А на його зауваження відповіла, що це не приватна власність, а євробляха, яка поїде на арештмайданчик та стала звинувати його у нетверезому водінні. Також обвинувачений заявив, що це саме один із новоприбулих поліцейських підказав його знайомому звернутись до начальника сектору задля вирішення питання.

Утім суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про доведеність його вини у вчиненні вищезгаданого злочину. Відтак визнав його винуватим та присудив 25 500 грн штрафу. Суд врахував не визнання вини та відсутність каяття. Також суд ухвалив конфіскувати гроші, які були предметом злочину.

Не допомогла обвинуваченому і апеляція. Що ж до справи про водіння напідпитку, то вона “розвалилась” у суді. Зокрема, іще 16 грудня 2021 року Бучацький  райсуд постановив закрити провадження у справі за відсутністю події та складу адмінправопорушення.

Читайте також:
За п’янку і за хабар: водій зі Скалатської громади отримав два штрафи по 17000 гривень

Коментувати

Попередня стаття

2,32 проміле: у Бережанах п’яний водій “Фольксвагена” скоїв ДТП

Наступна стаття

Робота у Кременці: свіжі вакансії за липень