Водійка “Мерседесу”, яка на Борщівщині збила мотоцикліста, отримала три роки тюрми

Борщів ДТП

У Борщеві судили водійку автомобіля «Мегсеdеs-Вепz», яка зіткнулась із мотоциклістом. Суд 1-ї інстанції присудив умовне покарання, а апеляційний – реальне.

Фігурантка справи – уродженка Михайлівки Чортківського району, із середньою спеціальною освітою, неодружена, не працююча, раніше не судима. Як випливає із вироку Борщівського районного суду від 30 червня 2022, аварія трапилась 29 липня 2020 року близько 9.15 на дорозі «Тернопіль-Жванець-Борщів-Скалат».

Тоді обвинувачена, керуючи «Мегсеdеs-Вепz»250D, почала обгін мотоцикліста. Однак той, також порушуючи правила дорожнього руху і не переконавшись у безпечності дії, почав маневр повороту з виїздом на зустрічну смугу та створив перешкоду автівці. А її водійка продовжила рух, також виїхала ну зустрічну. Як результат – транспортні засоби зіткнулись, водій мотоцикла отримав тяжкі травми. Після тривалого лікування потерпілого направили додому, де він помер. Його смерть має причинно-наслідковий зв’язок із ДТП.

У суді обвинувачена вину не визнала. Розповіла, що почала обгін  за 40-50 м до мотоцикліста. Коли вже була на зустрічній смузі, мотоцикліст прийняв вправо, а потім повернув вліво, не включивши ні повороту, ні показавши жесту рукою. Тоді вона застосувала екстренне гальмування, однак відбулося зіткнення. Також жінка сказала, що добровільно відшкодувала витрати на лікування потерпілого.

Однак суд, дослідивши докази, прийшов до переконання про доведеність її вини. Тому визнав її винуватою у вчиненні злочину за ч.2 ст. 286 КК, присудив три роки тюрми з позбавленням права керування на 2 роки, на підставі ст. 75 КК звільнив від відбування основного покарання, встановивши рік іспитового строку.

Також суд задовольнив цивільний позов прокурора про стягнення на користь облради  106546 грн  витрат, пов’язаних з лікуванням померлого в обласній лікарні та 795 грн на користь Борщівської міськради за лікування в райлікарні. А ще суд ухвалив стягнути із  фігурантки 250000 гривень моральної шкоди на користь дружини потерпілого.

Утім сторони не погодились з таким рішенням суду та подали апеляцію. Прокурор та потерпіла вважали, що призначене судом покарання – м’яке, бо обвинувачена не визнала вини, не визнавала цивільний позов потерпілої, не розкаялась за вчинене, не вибачилась.Тож прокурор просив скасувати вирок суду І-ї інстанції та призначити їй 4,5 років тюрми, а потерпіла – 4.

Натомість адвокат обвинуваченої просила визнати її клієнтку невинуватою, вказуючи на ряд невідповідностей. Приміром, що ні в обвинуваченні, ні у вироку не вказано, у чому конкретно проявилися порушення обвинуваченою вимог правил дорожнього руху та чи перебувають вони у причинному зв`язку з наслідками, що настали і так далі.

Як результат розгляду справи – 7 вересня Тернопільський апеляційний суд частково задовольнив скарги прокурора і потерпілої. Він скасував вирок Борщівського райсуду в частині призначення покарання та ухвалив в цій частині новий вирок, яким сказав вважати засуджену до 3 років тюрми з позбавленням права керувати транспортними засобами на 2 роки.

На думку колегії суддів, зважаючи на належність кримінального правопорушення до тяжких, непоправні для потерпілої наслідки у виді смерті її чоловіка, думку потерпілої щодо призначення суворого покарання, не відшкодування їй моральної шкоди та лише часткове відшкодування матеріальної шкоди, її поведінку після ДТП, застосувати положення ст.75 КК України, тобто звільнення від відбування покарання із призначенням іспитового строку, неможливо.

Вирок набрав законної сили 7 вересня. Подати касаційну скаргу на нього до Верховного Суду можуть протягом трьох місяців з дня його проголошення.

Читайте також по цій темі:
Аварія у Борщівському районі: зіткнулися “Мерседес” і “Вайпер”

Коментувати

Попередня стаття

Degruz: удобный и быстрый поиск загрузок

Наступна стаття

У боях на Донеччині загинув житель Чорткова Роман Холодюк