Не гарбузами єдиними: що іще цікавого можна побачити у селі Острів (ФОТО)

Брама палацу Баворовських

Брама палацу Баворовських

Команда Чайківського цього року зібрала непоганий урожай гарбузів. У селі Острів поблизу центрального офісу “Тернопільського м’ясокомбінату” облаштували гарбузову фотозону.

Загалом для створення цього об’єкту сезонного туризму використали близько 15 тонн гарбузів. Однак ідея себе виправдала і припала до вподоби мешканцям Тернопілля.

У минулі вихідні гарбузову фотозону відвідали сотні, а то й тисячі туристів. Людям доводилося чекати у черзі, щоб зробити знімки.

Втім, не гарбузами єдиними. Загалом, село Острів та його околиці є доволі привабливими для любителів подорожувати. І якщо люди подолали 50-60 км, що відвідати гарбузову фотозону, то варто проїхатися іще 3-4 км аби побачити ще кілька вартих уваги місцин.

Отож, що іще цікавого можна побачити у селі Острів та поблизу нього?

Насамперед, це брама палацу Баворовських. Сам палац був знищений ще у Першу світову війну. А от розкішна брама, оздоблена ліпниною, збереглася до наших днів. Розташована вона фактично у центрі села.

Наступний об’єкт – це Буцнівський віадук. Розташований на межі сіл Острів та Буцнів. Це один з трьох віадуків, які збереглися на Тернопільщині. Два інших розташовані поблизу Теребовлі – у Кровінці та Плебанівці.

За своїми розмірами Буцнівський віадук трохи поступається Плебанівському, але теж вражає своєю красою.

Костел у Буцневі
Костел у Буцневі

І орієнтовно десь за 500 метрів від віадука у Буцневі знаходиться церква святих апостолів Петра і Павла. Колись тут був костел, у радянські часи храм закрили та використовували в якості складу, а після здобуття Незалежності передали його православній громаді. Костел порівняно не старий – йому лише 130 років, але він вражає своєю красою.

Вартий уваги і ще один храм, який розташований у Буцневі – церква Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії, яка належить греко-католицькій громаді. Збудована у 1744 році. Відома ще як Петропавлівська церква.

Обидва буцнівські храми є пам’ятками архітектури: колишній костел – місцевого значення, Петропавлівська церква – національного значення.

Тобто в Острові та поблизу Острова справді є на що глянути туристам. Приємних Вам подорожей!

Василь СОЛТИС

Буцнівський віадук
Буцнівський віадук

Читайте також:
Костел у Буцневі: 13 фото храму, якому виповнилося 130 років

Коментувати

Попередня стаття

У Теребовлі судили чоловіка, який з “Великого будівництва” вкрав 10 бордюрів

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 8 жовтня