Будапешт: цікаві місця, які варто побачити

Резиденція угорського парламенту на березі Дунаю

Будапешт – одне з найгарніших та найколоритніших міст Європи. Тут можна побачити незвичні скульптури й архітектуру, а також багато сучасного.

До того ж, місто славиться гостинністю та незвичними угорськими смаколиками. Сьогодні пропоную вам добірку цікавих місць, які однозначно слід відвідати у Будапешті.

Угорський парламент

Це не просто дім уряду, але найбільша будівля на території всієї держави. Так, на кількох тисячах квадратних метрів розміщено понад 700 кімнат, серед яких: зали засідань, кабінети, зони відпочинку, баневий зал тощо.

Цікаво споруда і завдяки унікальному стилю неоготики, який для оформлення обрав відомий архітектор Імре Штеіндль. Також тут є невеликий музей, де представлені корона, скіпетр і держава першого короля, святого Стефана.

Екскурсії проводяться щоденно. Квитки платні.

Рибальський бастіон

Замок, який видно з усіх куточків Будапешта. Ба більше, саме звідки відкривається неймовірна панорама на всю столицю Угорщини та її околиці.

Колись місцина служила не лише прихистком, але й справжнім домом для багатьох рибалок. Сьогодні це – туристична окраса міста, на території якої проводяться виставки, вистави, ярмарки тощо.

Вхід вільний. Квиток потрібен лише для відвідування двох башен.

Будайська фортеця, або Замок Буда

Колишня резиденція угорських королів досі вражає величчю. Зведений ще на початку XVIII століття, масштабний архітектурний комплекс у стилі бароко сьогодні можна побачити в майже первозданному вигляді.

Архітектурний ансамбль, окрім самого палацу, налічує кілька каплиць та церков, бастіон, а також алеї та паркові зони.

До слова, щороку тут проводять Фестиваль ремесел.

Церква святого Маттіаса (Матьяша)

Належить до комплексу Будайської фортеці, знаходиться поблизу Рибальського бастіону.

Церква святого Маттіаса вирізняється незвичним для Угорщини готичним стилем, завдяки чому дзвіниця храму стала найвищою спорудою всього комплексу.

Святиня дивує неймовірними вітражами, колонами та скульптурами, які перетворюють храм швидше на музей, аніж на церкву.

На жаль, вхід платний.

Ланцюговий міст у Будапешті

Це не просто міст, а відомий символ Будапешта. Він з’єднує два раніше самостійні міста – Пешт та Буду та символізує об’єднання й створення могутньої столиці. Свого часу міст мав важливу економічну роль.

До слова, звели його в далекому 1849-му. Кілька десятиліть він був першим та єдиним постійним мостом, який коли-небудь облаштовували через Дунай. Сьогодні його можна побачити безкоштовно та майже в незмінному виді.

Базиліка Святого Стефана

Католицький собор є найбільшим храмом в усьому Будапешті. Ба більше, це найвища споруда в місті – висота понад 96 метрів. Тут також можна побачити найбільший в усій Угорщині дзвін, вага якого більш, ніж 9 тонн.

Сама базиліка вражає не лише розмірами, але й оздобленням. Численна мозаїка, мармур всеможливих відтінків, фрески, статуї та багато іншого створюють неймовірну атмосферу.

До слова, вхід в базиліку вільний.

Замок Вайдахуньяд

Своєрідна перлина парку Варошлігет, зведена в далекому 1896-му. Особливість замку в тому, що його архітектор «зібрав» з 20 знаменитих споруд Угорщини, поєднавши романський стиль, ренесанс, бароко та готику.

Сьогодні в стінах фортеці знаходиться музей, вхід до якого платний. А от прогулятися поблизу самої фортеці можна задарма.

Читайте також:
Будапешт: 15 цікавих фактів про столицю Угорщини

Коментувати

Попередня стаття

У Бучачі водій хотів відмазатися від двох штрафів за п’яну їзду. Що з того вийшло?

Наступна стаття

Учасники Синоду УГКЦ здійснили прощу до Зарваниці (ФОТО)