Легенди футболу: кращий гравець світу 2020 року — Роберт Левандовський

Через пандемію коронавірусу 2020-ий футбольний рік вийшов зовсім незвичним — з величезними паузами, грою без глядачів і нескінченною ротацією гравців через хвороби і травми.

Через це французький журнал «Франс футбол» навіть вирішив не вручати свого призу «Золотий м’яч».

Однак, попри всі перепони, був гравець, який цьогоріч просто дивував своєю грою на полі, а особливо результативністю. Роберт Левандовський протягом минулого сезону забив за «Баварію» 55 голів (!) у 47 матчах. 15 голів (!) він забив у Лізі чемпіонів, причому відзначався у всіх матчах плей-офф, крім фіналу.

Зі старту нового чемпіонату Німеччини восени цього року він знову кращий його бомбардир — 17 голів у 13-ти турах (найближчий переслідувач — дуже талановитий Холанд із «Боруссії» — має 10). Така результативність дозволила «Баварії» цього року виграти все, що тільки можливо, а нині знову лідирувати в Бундеслізі і виграти групу Ліги Чемпіонів.

Отож, хто, як не він — герой неоднозначного 2020-ого.?! І, на щастя, ФІФА вирішила не змінювати традицію і вручила свою відзнаку саме Роберту. Таким чином, 32-річний Левандовський — кращий гравець світу 2020 року.

Роберт Левандовський народився 21 серпня 1988 року у Варшаві. Змалечку тренувався у команді містечка Лешно, де працював батько. Потім виступав за молодіжні варшавські клуби, поки не став у 19 років кращим бомбардиром другої ліги Польщі, адже забив 21 гол у 32-ох матчах.

Після такого успіху юного форварда запросив гранд польського футболу «Лех» і розпочався його шлях на Олімп. Багатьом, можливо, кар’єра Роберта може здатися нудною, у ній немає якихось грандіозних скандалів чи любовних історій, однак Левандовський все доводить на полі, і його нинішні здобутки просто вражають.

Командні досягнення

– володар Кубку чемпіонів 2020 р.;

– володар Суперкубку УЄФА (2020 р.);

– чемпіон Польщі;

– дворазовий чемпіон Німеччини у складі «Боруссії»;

– шестиразовий чемпіон Німеччини у складі «Баварії» (усі шість разів поспіль і в останні роки).

Особисті досягнення

– футболіст року ФІФА 2020 р.

– футболіст року УЄФА 2020 р.;

– восьмиразовий футболіст року в Польщі;

– спортсмен року в Польщі (2015 р.);

– футболіст року в Німеччині (2020 р.);

– кращий бомбардир чемпіонату Польщі (2010 р.);

– п’ятиразовий кращий бомбардир чемпіонату Німеччини (у тому числі й три останніх рази);

– рекордсмен за числом ігор у складі збірної Польщі (114 і серія ще триває);

– кращий бомбардир збірної Польщі (63 голи і серія ще триває);

– кращий бомбардир Ліги чемпіонів 2020 р. (15 голів), а також кваліфікаційних стадій Євро’2016 і чемпіонату світу’2018.

Роберт Левандовський
Роберт Левандовський – кращий гравець світу і Європи у 2020 році

Топ-7 цікавих фактів

– «Лех» придбав форварда у 2009 р. за 1,5 млн. доларів, а нині, навіть у 32-річному віці, він коштує 60 мільйонів;

– у своєму другому сезоні за «Лех» 21-річний Левандовський забив 21 гол у 34-ох матчах і перейшов до «Боруссії» за 5 млн. євро, хоча міг опинитися і в «Шахтарі»;

– за 4 сезони в «Боруссії» забив 103 голи у 187-ми матчах (найбільше — 36 у 49-ти — в сезоні 2012/13 рр.), а «Боруссія» двічі вигравала Бундеслігу та дійшла до фіналу Ліги Чемпіонів;

– у січні 2014-го Роберт підписав контракт з мюнхенською «Баварією», але дограв за «Боруссію» до завершення контракту наприкінці сезону 2013/14 рр.;

– у «Баварії» лише в першому сезоні забив менше 40 голів (до речі, 25), а найбільше — 55 — у сезоні 2019/20 рр.;

– у відбіркових кампаніях до Євро’2016 і чемпіонату світу’2018 забив за збірну Польщі, відповідно, 15 і 16 голів. Це рекорди європейських відбіркових турнірів;

– Роберт одружений з професійною каратисткою Анною Левандовською. Разом вони виховують двох доньок —трирічну Клауру і Лауру, яка народилася в травні 2020 р.

Фраза року від Роберта Левандовського:

«Ми не їмо з Мессі і Роналду за одним столом, вони вже давно сидять за іншим, і тому їх не можливо замінити. Та цьогоріч я можу запросити їх пообідати за своїм столом…».

Читайте також:
Легенди футболу: триразовий володар «Золотого м’яча» Мішель Платіні

Коментувати

Попередня стаття

Лідирують Максим та Софія: на Тернопільщині назвали найпопулярніші імена 2020 року

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 25 грудня