Легенди футболу: володар “Золотого м’яча” 2018 року Лука Модрич

Лука Модрич

Чемпіонат світу 2018 року був приречений назвати нових футбольних героїв.

Збірні Аргентини і Португалії, а також їх вікові лідери і незмінні останнім часом володарі «Золотого м’яча» Мессі і Роналду, продемонстрували загалом не дуже виразну гру, а ще й вибули вже на стадії 1/8 фіналу.

До вирішального ж матчу дісталися збірні Франції і Хорватії, а гра, як відомо, завершилася перемогою триколірних. Логічно було б у їх складі і знайти нового героя, однак французам вдалося справді створити у себе команду-зірку і виділити в ній когось було б дуже складно.

А ось у хорватів був такий гравець – 32-річний Лука Модрич зіграв у всіх семи матчах своєї команди, і жодного разу не був замінений. На Мундіалі він забив два голи на груповому етапі і віддав важливу гольову передачу в чвертьфіналі.

А найголовніше, що він був справжнім двигуном команди – і розганяв атаки, і відпрацьовував у захисті, а якщо потрібно, то й завершував. Отож, саме Модрича визнали спочатку найкращим гравцем турніру, а потім й володарем «Золотого м’яча».

Спочатку було “Динамо”

Лука Модрич народився 9 вересня 1985 р. у Задарі. Під час війни у Хорватії разом з батьками став біженцем, але згодом зумів пройти жорсткий відбір до футбольної школи загребського «Динамо». З 2002-го — в основній команді «Динамо», але перші роки поїздив по орендах. У 20 років, однак, закріпився в «основі», а незабаром і став її лідером.

Уже в 22 роки Модрич зіграв за «Динамо» 128 матчів (забив 32 голи). Молодого таланта примітили в Європі, і «Тоттенхем» заплатив за Луку 16,5 мільйонів фунтів. В Англії Модрич відіграв чотири сезони і зіграв за «шпор» у 160-ти матчах (17 голів), ставши лідером півзахисту цього клубу.

Паралельно Модрич грав за збірну Хорватії, дебютувавши в ній ще на чемпіонаті світу 2006 р. А починаючи від Євро 2008 р. він став основним гравцем своєї національної команди, де його називали «хорватським Кройфом».  Саме на Євро 2008 р. хорвати виступили дуже вдало і зупинилися аж на стадії чвертьфіналу.

Успіх на Чемпіонаті світу 2018

Загалом збірна Хорватії часто долала сито відбіркових турнірів, але справжній успіх прийшов саме на Мундіалі 2018 р. Хорвати вдало пройшли «групу смерті», впевнено перемігши Нігерію (2:0, з голом Модрича), Аргентину (3:0, з голом Модрича) і Ісландію (2:1), а в 1/8 фіналу перемогли в серії пенальті Данію.

Далі був чвертьфінал з Росією (2:2 і перемога в серії пенальті) та перемога в додатковий час над Англією – 2:1. І, врешті-решт, поразка від французів (2:4). Модрич витримав весь цей марафон з трьома 120-хвилинними матчами із семи. Отож, коли визначали кращого гравця першості, то особливих сумнівів не було…

Лука Модрич

А загалом 2018-ий склався вдало і для клубу Модрича — «Реалу», за який він грав з 2012-го року (перейшов за 30 млн. фунтів). За цей час мадридці виграли чотири Кубка чемпіонів і чотири клубних чемпіонати світу. Саме четверті трофеї припали на 2018-ий, а за рік до того Модрич взяв «Золотий м’яч» і клубного чемпіоната світу.

У характеристиках півзахисника тоді відзначили: «Лука Модрич — мініатюрний півзахисник, який вважається швидким і креативним плеймейкером, здатним змінити хід гри своїми передачами. Здатний з однаковою ефективністю використовувати обидві ноги при грі з м’ячем, також він відрізняється швидкістю прийняття рішень. Зазвичай саме Модрич є одним з тих гравців, які задають темп гри. Лука також відомий своїми навичками дриблінгу».

Нині Модричу 35 років, проте він залишається в основній обоймі, як мадридського «Реалу» (36 матчів і 4 голи цього сезону), так і збірної Хорватії (зіграв уже за неї 136 матчів, 16 голів).

Поза футболом

Щодо особистого життя, то Модрич одружений на Вані Боснич, вони познайомилися в 2004 році, а в травні 2010 року відбулося їх весілля. У червні того ж року у пари народився син — Івано. У квітні 2013 року в родині Модрича з’явилася ще одна дитина — донька Ема. А у жовтні 2017 року народилася ще одна донька — Софія.

Поза футболом Лука зазвичай намагається вести себе стримано, не привертаючи серйозної уваги до свого особистого життя. Крім рідної хорватської, Модрич також говорить англійською та іспанською. Є католиком.

В кінці 2019 року Лука випустив автобіографію, яка була написана в співавторстві з хорватським журналістом Робертом Маттеоні. Крім іншого, Лука є родичем австралійського футболіста хорватського походження Марка Відуки. Отож, коріння дуже футбольне.

Автор: Олег КУРИЛО

Читайте також:
Легенди футболу: шестиразовий володар “Золотого м’яча” Ліонель Мессі

Коментувати

Попередня стаття

На Теребовлянщині загинув 49-річний чоловік

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 20 травня