Для чого УЄФА хоче збільшувати кількість учасників Євро, коли 24 команди — забагато

футбол, Євро-2020, Мбаппе

Останнім часом європейський футбол увійшов у період реформ і модернізацій, які не завжди йдуть на користь «гри мільйонів».

Одним з таких напрямків є фінальна частина чемпіонату Європи, зокрема, збільшення кількості його учасників. На Євро ще не дуже звикли до 24-ох учасників, а УЄФА вже пропонує чемпіонат на 32 команди. Для чого?

У чому суть нововведення?

УЄФА розглядає питання розширення чемпіонату Європи з 24 до 32 команд. Перегляд формату проводиться в міру того, як йде визначення збірної-господаря Євро-2028. Рішення повинно бути ухвалене до кінця 2023 року.

Якщо буде вирішено збільшити кількість команд, УЄФА міг би популяризувати Лігу націй, яка в кінцевому підсумку зможе замінити відбірковий турнір чемпіонату Європи.

Причина можливого розширення з 24 до 32 команд — ще й згладжування формату фінального турніру. З Євро-2016 в плей-офф турніру беруть участь також чотири найкращі команди, які зайняли в групах третє місце. Однак при такому форматі деяким командам доводиться чекати останніх ігор на груповому етапі Євро, щоб дізнатися, чи вийшло у них пройти до 1/8 фіналу.

Плюси

У Європі досі тривають суперечки щодо формату в 24 команди. З одного боку, така кількість — на руку грандам, адже знижує до мінімуму шанси, що вони не потраплять до фінальної частини (голландці, щоправда, і при такому форматі примудрилися не вийти на Євро-2016). А саме фаворити, що б хто не казав, і є головними джерелами успіху й дохідності європейських турнірів.

Факт, що і для нашої команди такий формат дуже підходить, адже Україна подолала обидва відбіркових турнірів Євро і 2016-го, і 2020-го років. А за попередніх форматів в фінальній частині європейської першості ми грали лише одного разу – в 2012-ому – і то завдяки тому, що приймали його.

В УЄФА ще серед плюсів такого формату називають збільшення географії Євро і можливість потрапити на чемпіонат більшій кількості команд. Але насправді — це палиця з двома кінцями…

Мінуси

До 1996-го року на Євро грали спочатку 4, а потім 8 команд. За такого формату, кожен матч (за винятком, можливо, перших чемпіонатів, коли турнір ще не дуже прижився) був, як то кажуть, зі знаком якості. Уже на груповій стадії деякі фаворити чемпіонату змушені були з’ясовувати, хто з них сильніший, а плей-офф взагалі починався з півфінальної стадії.

Так, наприклад, на Євро-88, де сюрприз піднесла збірна СРСР Валерія Лобановського, сформована з гравців київського Динамо, уже на груповій стадії боролися за плей-офф Голландія і Англія, а в іншій групі змушені були «скласти зброю» іспанці. І навіть, коли на чемпіонаті грали 16 команд такий рівень все ще вдавалося підтримувати.

Тепер все змінилося — гранди проходять груповий турнір у пів ноги, а на чемпіонаті з’явилося чимало відверто «сірих» команд, а отже, і посередніх матчів. Наприклад, щодо цього Євро навіть не хочеться згадувати ігри Швеція – Словаччина чи Фінляндія – Росія, і навіть гра Україна – П. Македонія навряд чи «зайшла» стороннім глядачам. І список таких матчів можна продовжувати.

З іншого боку, міцні і симпатичні команди (як то Австрія чи Хорватія), без проблем здолавши груповий етап, уже на стадії 1/8 фіналу змушені були зіткнутися з кимось із грандів, і, як не прикро, вибували з турніру ще так далеко від його завершення. Сітка плей-офф при цьому була дуже неоднорідною.

Ну, і нарешті фінансова складова. Прийняти таке масове змагання з його малоприбутковою частиною вже стало зовсім не просто. Підготувати відповідну кількість арен, тренувальних баз, забезпечити логістику і т.д. — в нинішніх умовах дуже витратно. УЄФА не даремно вже кілька разів переходив на формат двох господарів, а на недавньому Євро взагалі застосував революційний підхід з роз’їздами, який себе абсолютно не виправдав.

А що дасть збільшення кількості учасників до 32-ох команд? Ще більше «роздує» бюджет і розведе ще більшу «сірятину». У випадку такого формату, наприклад, на Євро-2020 додатково грала б вісімка команд з такого кола: Косово, Болгарія, Сербія, П. Ірландія, Ірландія, Білорусь, Грузія, Норвегія, Румунія, Ісландія або Ізраїль. Чи додали б вони видовищності? Ставимо великий знак запитання. Отож, думай-те, панове європейські футбольні чиновники…

Роман КИПИБІДА

Читайте також:
Збірна Італії — чемпіон Європи!

Підписуйтеся на наш канал на YouTube

Коментувати

Попередня стаття

Пляжний сезон у Тернополі: як люди рятуються від спеки (ФОТО, ВІДЕО)

Наступна стаття

На трасі Тернопіль – Хмельницький смертельне ДТП: одна людина загинула і двоє травмовано