Фристайліст Олександр Абраменко знову рятує український зимовий спорт

Олександр Абраменко

Сьогодні, 16 лютого, на Олімпіаді в Пекіні збірна України здобула свою першу нагороду. Як і чотири роки тому її володарем став майстер акробатичних стрибків Олександр Абраменко.

І, як і чотири роки тому, ця медаль, очевидно, стане єдиною для України…

Олександр Абраменко – 33-річний (34 роки виповниться 4 травня) фристайліст із Харкова, приїхав до Пекіна уже на свою 5-ту Олімпіаду. Він дебютував ще у 17 років на Олімпіаді в Турині-2006, де посів 27 місце, а через чотири роки у Ванкувері став 24-им. Тоді юний Олександр ще ховався за спини лідерів збірної Станіслава Кравчука і нинішнього тренера головної команди країни Енвера Аблаєва.

До Сочі у 2014-ому Олександр сам їхав у статусі лідера збірної, але до нагород не дістався, посівши на Олімпіаді 6-те місце. Ну, а в 2018-ому до Олександра, який тоді не виграв жодної нагороди навіть на чемпіонатах світу, прийшов справжній успіх – він став олімпійським чемпіоном.

На початку кар’єри Олександр ще застав відголоски «золотих часів» зародження фристайлу в Україні. У середині 1990-их у нас в цьому виді спорту була одна з найсильніших команд світу. Однак відсутність уваги керівництва держави спричинило занепад: лідери поїхали до інших країн (для тієї ж Білорусі, натуралізовані українці здобули не одну золоту нагороду), занепадали вітчизняні бази, тренери шукали інші види діяльності, більш забезпечені фінансово.

У двох попередніх олімпійських циклах Олександр був єдиним українським спортсменом високого класу, завдяки якому вітчизняний фристайл ще залишався на слуху. Акробатичні стрибки – вид дуже ризикований (протягом кар’єри Абраменка переслідували досить серйозні травми, через які він був змушений пропускати цілі сезони) і конкурентний. Здобути там нагороду дуже непросто, а повторити свій успіх – тим більше.

Однак Олександр зумів при всіх проблемах заробити непогану колекцію на етапах Кубка світу – золото, три срібла і чотири бронзи. У 2016-ому українець навіть виграв загальний залік. З 2009-го року він постійно у топ-10 і на чемпіонатах світу, а в 2019-ому виграв на Мундіалі срібну нагороду…

До Пекіна-2022 Абраменко приїхав у статусі ветерана, але й фаворита також. Головним своїм змаганням тут наша збірна вважала командний турнір, але коронавірус втрутився у ці плани. З трійки наших чоловіків, які відібралися на Олімпіаду, в Пекіні лише Олександр не здав позитивний  тест на ковід. Отож, командний турнір, де потрібно бодай двох представників чоловічої збірної, нашим довелося пропустити…

Довелося відігруватися в особистих змаганнях. Олександр пройшов кваліфікацію з першої спроби. А ось двох його молодих партнерів 23-річного Олександра Окіпника та 20-річного Дмитра Котовського (він вже встиг посісти 6 місце на торішньому дорослому чемпіонаті світу) допустили до змагань лише в день кваліфікації.

Брак тренувань наклав свій відбиток, але навіть за таких умов хлопці, після невдалої першої спроби, билися за фінал у другій. Окіпник продемонстрував блискучий стрибок на 125 балів і таки пробився до дюжини найкращих, а Котовському не вистачило для цього менше півтора бали.

У самому ж фіналі Окіпник знову боровся як лев, проте тепер ті ж мінімальні 1,5 бали від шістки відділили вже його. Та 9 і 15 місця наших молодих фристайлістів на Олімпіаді – блискучий результат, і свідчення того, що в акробатичних стрибках у нас перспектива ще не на одну Олімпіаду. А між тим, вже підростає нова зміна. Український фристайл знову відроджується!

Однак сьогодні мова йшла передусім про нинішній час, а у фіналі в нас залишився один Олександр Абраменко, який з п’ятим результатом кваліфікувався до шістки суперфіналістів. Тут потрібно відзначити, що серед фінальної 12-ки Олександр був найдосвідченішим і найстаршим.

Фристайл постійно розвивається, і сьогодні, щоб залишатися серед лідерів, потрібно мати в арсеналі надскладний стрибок на три оберти з п’ятьма гвинтами. Дуже важко ускладнювати свою програму в такому солідному, як для цього виду спорту, віці. І до нинішнього сезону, більше того, до сьогоднішнього дня такого складного стрибка в активі Абраменка не було.

Але саме сьогодні на тренуванні цей стрибок вдався Олександру – він вперше, зробивши його, став на ноги. Отож, вийшовши до суперфіналу, Олександр вирішив поставити його в свою програму. Вже під час виконання Абраменку трішки не вистачило висоти, але, завдяки багатому досвіду, Олександр таки порятувався і приземлився на ноги. Судді оцінили стрибок на 116 балів, тоді здалося, що цього мало для фіналу (і для нагороди), попереду виступали ще чотири спортсмени.

Однак – це Олімпійські ігри, всі виконували стрибки ультрасі і всі нервували. Отож, обійти Олександра зміг лише один китайський спортсмен. В українця – срібна олімпійська медаль, і вона не менш довгоочікувана, ніж золота чотири роки тому…

В історії Білих Олімпіад для України вже були двоє безмедальних Ігор – у 2002-ому та 2010-ому роках. І минулі, і нинішні Ігри могли збільшити цей сумний «доробок», але завдяки Олександру Абраменку ми знову з медаллю. Так, він знову врятував наше спортивне реноме, він знову врятував український зимовий спорт, і це справжній подвиг!

Роман КИПИБІДА  

Читайте також:
Лідер «Шахтаря» повернувся до основної групи команди

Коментувати

Попередня стаття

Судили землевпорядника, який за приватизацію 1,7 га бережанської землі взяв 1000 доларів хабаря

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика станом на 17 лютого