Ередивізі: хто є хто у чемпіонаті Нідерландів з футболу

Нідерланди безумовно є футбольною країною, а збірна цієї держави – перманентно одна з найсильніших в Європі і світі.

Однак нинішній чемпіонат Нідерландів (Ередивізі) не в змозі втримати в себе всіх місцевих зірок, які нині грають у найсильніших клубах європейських чемпіонатів із топ-4. Голландські ж клуби надають практику все новим і новим доморощеним талантам. Хоча були часи, коли і клуби з цієї країни домінували на євроарені.

Історія

Чемпіонат Нідерландів стартував ще у ХІХ столітті і за цей час чемпіонами цієї країни стали 29 (!) клубів. Перший чемпіонат виграла ВВ Конкордія, а ера «великої трійці» прийшла аж через майже 30 років після старту. Аякс вперше виграв чемпіонат у 1918-ому, Фейєноорд – у 1924-ому, а ПСВ Ейндховен – у 1929-ому.

На момент першого чемпіонства Аякса, наприклад, Ден Хааг уже мав 10 чемпіонських титулів. З тих пір він не додав до свого активу жодного чемпіонства (востаннє брав золоті нагороди в 1914-ому), але й з таким результатом впевнено посідає почесне 4 місце серед титулованих грандів.

Рекордсменом ж Нідерландів і діючим чемпіоном є Аякс із Амстердама. В активі цього клубу 35 чемпіонських титулів. ПСВ Ейндховен виграв чемпіонат 24 рази, Фейєноорд із Роттердама – 15.

Сучасність

У нинішньому сезоні чемпіонату Нідерландів грають 18 команд. Вони розігрують першість у два кола, тобто кожен клуб має зіграти з кожним двічі (вдома і на виїзді), а загалом – по 34 матчі. Система нарахування очків стандартна – за перемогу 3 пункти, за нічию – 1, за поразку – 0. Чемпіоном стає команда, яка набирає найбільше очків.

Особливістю чемпіонату Нідерландів є плей-офф за п’яту путівку в єврокубки. Її виборюють команди, які посядуть 5-8 місця в чемпіонаті. Для них організовують міні-турнір в два кола на виліт. Переможець турніру отримує право зіграти в другому кваліфікаційному раунді Ліги конференцій.

Нині в чемпіонаті Нідерландів зіграно вже 20 турів (чемпіонат закінчиться 15 травня), і знову лідирує Аякс – 48 очків. У ПСВ Ейндховен – 46, у Фейєноорда – 42.

Єврокубки

Клуби із Нідерландів 6 разів вигравали Кубок чемпіонів і ще двічі грали у фіналі. Чотири рази виграв головний трофей Європи Аякс (ще двічі він грав у фіналах, але програвав) і за цим показником він посідає 6 місце серед грандів Старого світу. У 1971-73 роках амстердамський клуб вигравав Кубок чемпіонів тричі поспіль, після чого трофей був навічно залишений у його музеї. Попереднього разу Аякс став кращим у Європі у 1995-ому, за покоління юних Клюйверта і Зейдорфа. По одному разу вигравали Кубок чемпіонів Фейєноорд (1970 р.) та ПСВ Ейндховен (1988 р.).

Одного разу Аякс виграв і Кубок кубків – у 1987-ому. Цікаво, що наступного року амстердамський клуб знову дійшов до фіналу, але поступився.

Ще чотири рази голландські клуби здобували Кубок УЄФА (Ліга Європи). Двічі це зробив Фейєноорд – у 1974 і 2002 рр., по одному разу Аякс – 1992 р. (у 2017-ому грав у фіналі) і ПСВ Ейндховен – у 1978-ому.

Нині Нідерланди посідають 7 місце в таблиці коефіцієнтів УЄФА, але найближчим часом мають усі шанси увірватися до топ-6. Цього сезону голландці уже набрали 14,4 балу (друге місце в Європі), причому всі їх клуби продовжують боротьбу за євротрофеї.

Така позиція в таблиці коефіцієнтів дає можливість Нідерландам виставити 5 клубів у єврокубках: два — у Лізі Чемпіонів (один – на груповому етапі, другий – через відбір), один – у Лізі Європи (4 кваліфайн-раунд) і ще два – в Лізі конференцій (один – з третього кваліфайн-раунда, інший – з другого).

Виступають голландці цьогоріч дуже вдало: чемпіон Аякс виграв групу Ліги Чемпіонів і вийшов до 1/8 фіналу, де, 23 лютого зіграє перший матч з Бенфікою. Другий призер – ПСВ Ейндховен – до групового раунду Ліги Чемпіонів не пробився. Грав у групі Ліги Європи, де посів 3 місце і 17 лютого зіграє тепер в 1/16 фіналу Ліги конференцій проти Маккабі із Хайфи. Третій призер – АЗ Алкмаар – не пробився до Ліги Європи, але виграв групу Ліги конференцій, отож, чекає суперника в 1/8 фіналу. На цій стадії уже й Фейєноорд, який пройшов три раунди відбору в Лігу конференцій, після чого виграв і групу. Нарешті Вітесс також відібрався в групу Ліги конференцій, посів там 2 місце, і тепер 17 лютого зіграє в 1/16 фіналу проти віденського Рапіда.

Наші у Нідерландах

В елітному чемпіонаті цієї країни зіграло не так багато українців – семеро. Ми свідомо не включаємо до цього списку українців Юрія Никифорова і Юрія Петрова, які на двох зіграли під 300 матчів. Однак вони виступали в Голландії уже в статусі гравців збірної Росії, отож, навряд чи можуть вважатися українськими легіонерами.

А ось Євген Левченко є справжнім старожилом чемпіонату Нідерландів. Перейшовши до Вітесса у 18 років, вихованець школи донецького Шахтаря зіграв у Нідерландах 14 (!) сезонів. 7 сезонів (в різних лігах) грав у цій країні Руслан Валєєв.

Топ-7 українських легіонерів в елітному дивізіоні чемпіонату Нідерландів (проведені матчі і голи):

  1. Євген Левченко (Вітесс, Гронінген, Виллем II, Камбур – 1996-2011 з перервами) – 177 матчів (23 голи).
  2. Руслан Валєєв (Де Граафсхап – 2000-2005) – 94 (8).
  3. Денис Олійник (Вітесс – 2014-16) – 55 (8).
  4. Олександр Зінченко (ПСВ Ейндховен – 2016/17) – 12 (0).
  5. Олександр Яковенко (Ден Хааг – 2014/15) – 11 (2).
  6. Андрій Демченко (Аякс – 1995-98) – 4 (0).
  7. Сергій Погодін (Рода – 1992/93) – 3 (0).

Читайте також:
Порту, Бенфіка та інші: хто є хто у чемпіонаті Португалії з футболу

Коментувати

Попередня стаття

Робота у Чорткові: свіжі вакансії за лютий

Наступна стаття

Робота у Шумську: свіжі вакансії за лютий