Чемпіонат Австрії з футболу: Рапід, Зальцбург та їх конкуренти

Австрія нині переживає своєрідний футбольний ренесанс – у країни є потужна збірна, якій трішки не пощастило на Євро’2021, а клуби б’ють рекорди останніх років в таблиці коефіцієнтів УЄФА (нині Австрія вже в топ-8).

Хоча чемпіонат цієї альпійської країни за свою понад 100-річну історію знав і кращі часи.

Історія

У перші років 80 вся історія австрійського чемпіонату (він стартував у 1912-ому) зводилася, практично, до протистояння віденських Рапіда (він став першим чемпіоном) і Аустрії. Хоча чемпіонат за цей час виграли 18 команд, але гранди на двох – 56 разів: Рапід – 32 (попереднього разу у 2008-ому), Аустрія – 24 (попередній – у 2013-ому). Проте з 1990-их в ці розборки почав регулярно  втручатися Зальцбург, а з перейменуванням клубу в Ред Булл й поготів. З 1994-го чемпіонські медалі їздили в Зальцбург 15 разів (до того – жодного), Ред Булл виграв і останні 8 чемпіонатів.

З інших грандів Австрії 9 разів чемпіонат виграв Адміра Ваккер, 6 – Фьорст, 5 – Ваккер Інсбург, по 3 – Штурм із Граца, Тіроль із Інсбрука і Вінер.

Сучасність

Нині в чемпіонаті Австрії беруть участь 12 клубів. Протягом сезону клуб грає по два матчі з кожним із інших клубів. До завершення цієї стадії нині залишилося 3 тури. Після цього ліга розбивається відповідно до результатів перших кіл на 2 групи (6 кращих команд у першій та 6 інших команд у другій), усередині першої виявляються найсильніші клуби (також двоколовий турнір, в його залік йде половина очків команд з першого етапу), що беруть участь у єврокубкових турнірах у наступному сезоні, а всередині другої – найслабший клуб, що вибуває у нижчій дивізіон .

Відповідно до позиції асоціації у таблиці коефіцієнтів УЄФА на 2021 рік (10-е місце), клуб-чемпіон та срібний призер отримують право брати участь у Лізі чемпіонів з раунду плей-офф та 2-го кваліфікаційного раунду відповідно; команда, що посіла 3-тє місце – з раунду плей-офф Ліги Європи; команди, що посіли 4-е та 5-е місця, братимуть участь у Лізі конференцій.

Наразі з відривом у 14 очків знову лідирує Зальцбург. Команда виграла 15 матчів із 19-ти і навряд чи їй щось завадить оформити чергове чемпіонство.

Єврокубки

Австрія не має великих традицій у єврокубках – трофеїв поки місцеві клуби не вигравали. У кубку чемпіонів її клуби ще жодного разу не доходили до фіналу. У Кубку кубків позиції були кращі: тричі грали у фіналі (двічі Рапід – у 1985, 1996 та одного разу віденська Аустрія – у 1978-ому), але вирішальні матчі програли. У 1994-му до фіналу Кубку УЄФА дістався Зальцбург, але також поступився.

Нині Австрія вийшла на 8 місце в таблиці коефіцієнтів УЄФА (торік була десятою), і за цей сезон вже набрала 10 балів. До зимово-весняної стадії плей-офф єврокубків дісталися 3 з 5-ти австрійських клубів.

Висока позиція в таблиці коефіцієнтів дає можливість Австрії виставити 5 клубів у єврокубках: два — у Лізі Чемпіонів (обидва – через відбір), один – у Лізі Європи (відбір) і ще два – в Лізі конференцій (один – з третього кваліфайн-раунда, інший – з другого).

Виступили австрійці цього сезону дуже вдало: чемпіон Зальцбург пройшов четвертий кваліфайн-раунд і вийшов до групи Ліги Чемпіонів. Там посів друге місце і  вийшов до 1/8 фіналу, де за сумою двох матчів поступився мюнхенській Баварії внічию.

Другий призер – Рапід – не пройшов до Ліги Чемпіонів, але грав у Лізі Європи, де посів третє місце. У лютому він перейшов уже в третій турнір – Лігу конференцій – де в 1/16 фіналу поступився голландському Вітессу.

Штурм з третього місця в чемпіонаті також пробився в групу Ліги Європи, але посів там 4 місце і вибув із єврокубків.

ЛАСК пройшов два кваліфайн-раунди в Лізі конференцій, вийшов у групу і посів у ній перше місце. Клуб напряму пройшов до 1/8 фіналу, де поступився чеській “Спарті”.

Нарешті недавній гранд віденська Аустрія посіла в минулому чемпіонаті Австрії 5 місце, а з єврокубків вибула ще в липні.

Наші в Австрії

В Австрії грало не так багато українців та й більшість ще у 1990-их – нині наш чемпіонат практично не поступається за рівнем, отож, їхати, то змінювати шило на мило. З іншого боку, австрійським клубам середні українські гравці не дуже потрібні, а платити зарплату лідерам рівня Динамо чи Шахтаря, їм не по кишені.

Були, щоправда, і зірки, як, наприклад, голкіпер збірної України і одеського Чорноморця середини 1990-их Олег Суслов. Чи легенда київського Динамо і загалом українського футболу кінця 1980-их Геннадій Литовченко.

Ну, і відзначимо, що два сезони в австрійському Форвертсі із міста Штайра у 1988-89 рр. грав Олег Блохін (42 матчі, 10 голів). Правда і Форвертс виступав не в елітному дивізіоні, та й для Блохіна цей виступ більше нагадував «футбольну пенсію» в Європі, після 19-ти сезонів у київському Динамо.

Топ-7 українських легіонерів в елітному дивізіоні чемпіонату Австрії (проведені матчі і голи):

  1. Олег Суслов (Зальцбург, Адміра Ваккер – 1997-2002) – 44 матчі (0 голів).
  2. Геннадій Мороз (Адміра Ваккер– 1995/96) – 29 (0).
  3. Олександр Паляниця (ЛАСК – 1996/97) – 26 (6).
  4. Геннадій Литовченко (Адміра Ваккер – 1993-95) – 19 (3).
  5. Ігор Леонов (Санкт-Пельтен – 1991/92) – 9 (1).
  6. Євген Чеберко (ЛАСК – 2020-21) – 5 (0).
  7. Роман Григорчук (Санкт-Пельтен – 1993/94) – 3 (0).

Роман КИПИБІДА

Читайте також:
Чемпіонат Шотландії з футболу: Глазго Рейнджерс, Селтік та їх конкуренти

Коментувати

Попередня стаття

З Київщини на експертизу вивезли 410 тіл вбитих мирних мешканців

Наступна стаття

У Тернополі пролунав вибух