Емоція, видовище, азарт: 10 цікавих фактів про бокс

бокс

Одним із найбільш популярних видів спорту вже багато років є бокс. Адже це – видовище, де боєць використовує стратегію із залученням кожного м’яза, силового навантаження та розумових здібностей.

Ще однією причиною популярності цього виду спорту є велика кількість залученої публіки. Бо кулачні бої переважно є яскравим шоу і з давніх-давен привертали увагу глядачів, де б вони не проходили. Загалом, бокс – бойове мистецтво, що пройшло величезну кількість стадій, змін, правил та заборон.

Глядачі із захопленням спостерігають за боями професіоналів, відволікаючись від буденності та отримуючи задоволення від видовищності. А ефект гри та азарту підштовхує до спроби отримати виграш, роблячи ставку на улюбленого бійця. Робити ставки на перемогу того чи іншого спортсмена  глядачі почали ще у 17 ст. Нині це явище ще більш поширене – вболівальники  можуть робити ставки на бокс у букмекерських конторах і заробляти на цьому.

То чим бокс зацікавлює та чим він вражає?  Пропонуємо  вашій увазі 10 цікавих фактів про бокс.

  1. Скільки триває раунд?

Правила боксу представив на турнірі у Лондоні Джон Чемберс. Сталось це у 1867 році.

Тоді домовились, що бій буде проходити в трихвилинних раундах з однохвилинною перервою між раундами – хоча кількість раундів не була обмежена, з припущенням, що бій повинен був завершитися на тай-брейку.

  1. Коли бокс включили у програму Олімпійських ігор?

Вперше бокс з’явився в олімпійській програмі на Олімпіаді 1904 році. Відтоді в нього грали на всіх наступних Олімпійських іграх, за винятком Ігор у Стокгольмі 1912 р. З роками кількість подій і вагових категорій змінювалися.

3. У чому головна небезпека боксерських рукавичок?

Вони суттєво знижують ризик отримання поверхневих ушкоджень, але абсолютно не зменшують, а навіть збільшують небезпеку травм мозку. Справа в тому, що у своїх рукавичках боксери набагато частіше б’ють суперника по голові. В епоху боїв голими руками такі удари могли призвести до пошкодження руки, тому бійці частіше били один одного корпусом.

  1. Хто є творцем концепції шахового боксу?

Концепцію шахового боксу створив у 1992 році французький художник коміксів  Енкі Білал. Він використав її у своєму графічному романі «Холодний екватор». Шаховий бокс – спортивна дисципліна, що поєднує боксерський поєдинок з шаховою грою. У 2003 році була заснована Всесвітня шахова боксерська організація (WCBO), девіз якої: «Бої ведуться на рингу, війни ведуться на дошці».

5. Хто з боксерів не є чемпіоном у всіх вагових категоріях?

Леннокс Клаудіус Льюїс (народився 2 вересня 1965 року в Лондоні) – британський боксер. Як любитель представляв Канаду, у професійному боксі виступав під прапором Великобританії. Олімпійський чемпіон у суперважкій вазі (1988) і останній беззаперечний чемпіон світу серед професіоналів у важкій вазі. Решта – чемпіони всіх категорій.

  1. Чи є спортсмен без поразок? 

Єдиним професійним боксером, який завершив кар’єру чемпіона світу і ніколи не програвав бій або навіть не отримував нічию,  був Роккі Марчіано (1923-1969). Його рекорд – 49 перемог (43 КО), нуль нічиїх, нуль поразок.

  1. Хто такий «Бик Бронкса»?

Джейк ЛаМотта – американський боксер, професійний чемпіон світу в середній вазі (1949–1951). Він вирізнявся надзвичайною витривалістю і за це отримав прізвисько «Бронксський бик». Він провів 106 боїв, з них 83 виграв (30 нокаутом), 4 – внічию і 19 програв.

  1. Де провели бій Мухаммеда Алі з Джорджем Форманом, відомого як «Гріт у джунглях»?

Боксери зійшлися один з одним 30 жовтня 1974 року в Кіншасі, тодішній столиці Заїру, нині Демократична Республіка Конго. Організація такого престижного бою в Африці стала результатом зусиль президента Заїру Мобуту Сесе Секо.

  1. Кого представляв боксер Леннокс Льюїс на Олімпіаді?

Леннокс Льюїс має подвійне громадянство Канади та Британії. Як любитель, він виграв золоту медаль на Олімпіаді 1988 року, представляючи Канаду. Але потім він повернувся до Англії, яку він залишив у 12 років, і почав свою професійну кар’єру у збірній Великобританії.

  1. Кого не відправили в нокаут?

Віталій Кличко – єдиний чемпіон світу у важкій вазі, який жодного разу не програвав поєдинок нокаутом. Однак він виграв 87% своїх боїв таким чином, що є одним із найвищих показників такого типу в історії важкої ваги. Разом зі своїм братом Володимиром вони домінували у важкій вазі більше десяти років, виграючи та захищаючи пояси в усіх великих боксерських асоціаціях.

Коментувати

Попередня стаття

Риелторы в Киеве: как найти подходящего и не попасть на мошенников

Наступна стаття

Автозапчастини: як обирати та де купувати