Вибори мера у більшості українських міст відбудуться в один тур, – соціологія

Згідно останніх соціологічних даних спостерігається тенденція, що більше половини українців будуть голосувати за діючого мера чи ОТГ.

Джерело. Про це свідчить аналіз результатів соціологічних опитувань оприлюднених київською соціологічною групою “Рейтинг”.

Головне. Згідно даних оприлюднених 1 жовтня, 58% українців обирають чинного голову міста/села, оскільки вважають його сильним головою населеного пункту, 16% обирають його через те, що вважають хорошою людиною, 20% – через те, що інші кандидати гірші.

  • Третина опитаних сподіваються на позитивні зміниу їхніх містах та селах у результаті місцевих виборів 25 жовтня і лише 7% очікують погіршення.
  • Позитивні очікування дають підстави говорити про перемогу вже у першому турі у тих містах, де чинні міські голови мають добрі позиції. Зокрема, серед кандидатів на посаду міського голови Тернополя, за даними соціологів групи “Рейтинг”тверду перевагу має Сергій Надал, за якого на початок жовтня готові проголосувати 75,6 % з тих, хто визначився і прийде на вибори. Подібний високий рівень підтримки мають мери Хмельницького та Івано-Франківська.
  • Підтримка місцевих партій має загальноукраїнський характер. Київські соціологи стверджують, що найбільшу підтримку на місцевих виборах мають місцеві партії, сумарний агрегований рейтинг яких складає 23,4%, що майже у 2-3 рази більше від рейтингу таких загальнонаціональних сил, як “Слуга народу”, “Європейська солідарність”, “Батьківщина”, що в середньому набирають 8-15 %.

Загальну тенденцію підтверджують і дані Центру з інформаційних проблем територій від 22 вересня. Згідно цих даних у топ-рейтингу партій до місцевої ради перебувають ВО “Свобода” та “Порядок. Відповідальність. Справедливість”, які публічно підтримали міського голову Сергія Надала, який за даними львівських соціологів також утримував тверде лідерство, випереджаючи усіх конкурентів у 10-ть разів і з великою ймовірністю переможе у першому турі виборів.

Чому українці обирають місцевих? Експерти зазначають, що основа електоральної переваги сильних міських голів довіра до них на фоні непрофесійності центральної влади. Як зазначають соціологи, люди більше схильні довіряти тим, хто довів свою ефективність при вирішенні місцевих проблем.

Більше того, виборець вважає, що місцева влада повинна більше займатися конкретними нагальними проблемами, і менше ідеологією. Таку пропозицію виборцю можуть зробити лише місцеві політичні сили та міські голови, які опираються на ці сили.

Микола Савченко, політичний оглядач

Читайте також:
Міського голову Тернополя Сергія Надала підтримали організації, які творили незалежність України

Коментувати

Попередня стаття

Тренер тернопільської “Ниви” подав у відставку

Наступна стаття

Барна іде на мера: у Тернополі зареєстрували десятого кандидата на посаду міського голови