Як без дієт та вправ схуднути після новорічно-різдвяних свят

Цикл новорічно-різдвяних свят добігає кінця. А це означає, що тепер ми сумуватимемо не лише за вихідними й смачними наїдками, але й за стрункими фігурами.

На превеликий жаль, повернутися до форми куди складніше, аніж від’їсти всі зайві сантиметри. Проте, шанс схуднути – є! Ба більше, це можна зробити без дієт та фізичних навантажень.

Методику розробила відома американська дієтологиня Саллі Бейкер. Її принципи наступні:

  1. Емоційна підзарядка. Дуже часто переїдати, або ж вживати шкідливу їжу нас змушують відчуття. Під час так званих спадів енергії організм потребує ендорфіну (гормону щастя). Саме тоді ми споживаємо солодощі, снеки чи інші шкідливі харчі. Якщо цей момент відслідкувати (щодня в один і той самий час) й замість солоденького їсти горіхи, можна «зекономити» до 500 калорій.
  2. Фокусування на процесі. Під час прийому їжі слід відмовитися від прочитання книг, перегляду телевізора чи «сидінню» в інтернеті. Причина проста – коли ми зосереджуємося на чомусь іншому, можемо з’їсти в рази більше норми. Особливо шкідливої їжі!
  3. Власне приготування. Як би сильно виробники їжі не акцентували на натуральності продукту, реальність далеко не відповідає дійсності. Особливо це стосується напівфабрикатів та готових страв. Тому за можливості відмовтеся від магазинних блюд та почніть готувати самотужки.
  4. Їсте сидячи. Це не так забаганка етикету, як необхідність організму. За спокійного прийняття їжі продукти краще засвоюватимуться.
  5. План. Намагайтеся завчасно продумати, що й коли ви хочете з’їсти. Це стосується не лише головних прийомів їжі, але й перекусів. Адже саме під час останніх ми здатні грішити найбільше.
  6. Зменшити порції. Тут можна використати психологічний трюк. Достатньо лише зменшити розмір тарілок, аби наш мозок змінив сприйняття розмірів того, що всередині.
  7. Зламати правила. В дитинстві багатьох вчили «доїдати все, що в тарілці». Позбавтеся цього правила. Головне – відчувати ситість, а не бездумно «знищувати» все, що приготували.
  8. Нагорода – ні. Шкідливу їжу дуже часто використовують для так званої винагороди. Наприклад, був поганий день – можна з’їсти морозиво, чипси тощо. Забудьте про це! А ще краще, придумайте нову систему, яка дозволить обманути організм.
  9. Перекус. Теорій про те, скільки разів на день слід їсти, безліч. Найкраще – мати три основні прийоми їжі та два перекуси. Аби останні не шкодили, вибирайте корисні продукти. Зокрема, фрукти, овочі, горіхи.
  10. Рух. Скоротити кількість калорій – лише половина шляху. Аби пришвидшити схуднення, слід збільшити кількість фізичного навантаження. І йдеться не про виснажливі тренування, а про звичну прогулянку вулицею. Навіть 20 хвилин щодня на свіжому повітрі достатньо для покращення самопочуття.

Христина СЛОТА

Коментувати

Попередня стаття

Наші схеми у Польщі не працюють – п’яна українка скоїла ДТП і не змогла обдурити поліцію

Наступна стаття

Сергій Надал: уряд змушує нас закрити місто, а тим часом на Буковелі кілометрові черги відпочивальників