Гусятинський банкір частину виручки ховав собі у штани – за два рази вкрав 6900 доларів і 150000 гривень

Гусятинський районний суд розглянув кримінальне провадження стосовно жителя райцентру, обвинуваченого у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 та ч.2 ст. 366 Кримінального кодексу України.

Як вбачається у матеріалах справи, чоловік, працюючи у Гусятині на посаді завідувача сектору касових операцій у відділенні одного з державних банків, вчинив викрадення грошових коштів у сумі 6900 доларів і 155160 гривень.

На вказаній посаді молодик працював з листопада 2018 року. Відповідно до своїх посадових обов’язків, він отримував готівкові кошти від касирів і розміщував їх у сейфі сховища банківського відділення, ведучи при цьому банківську документацію.

Спочатку все було ніби гаразд, але десь через півроку року банківський працівник спокусився на гроші установи.

Як зазначається у матеріалах судової справи, 11 травня 2019 року посадовець банку під час поміщення грошових коштів до сейфу, переконавшись, що за ним ніхто не спостерігає, частину готівки заховав у кишені власних штанів.

Після закінчення операційного дня він вніс неправдиві відомості у книгу обліку, а після закінчення робочого дня, йдучи додому, перерахував свою “здобич” і дізнався, що привласнив суму в розмірі 5160 гривень.

Уже через два дні, а саме 13 травня 2019 року, посадовець продовжив свої злочинні дії. Під час поміщення грошових коштів до сейфу, він знову частину готівки заховав у кишені власних штанів.

Згодом вніс неправдиві дані у книгу обліку, а після закінчення робочого дня, йдучи додому, перерахував кошти та дізнався, що привласнив 6 900 доларів США та 150 000 гривень.

Отож, загалом сума привласнених коштів становила 6900 доларів США і 155 160 гривень, що становило на той час 335 980 гривень згідно офіційного курсу Національного банку України.

Привласненими коштами працівник банку розпорядився на власний розсуд.

Проте уже наступного дня, тобто 14 травня 2019 року, обласною філією було видано наказ про проведення ревізії у Гусятинському відділенні. Під час ревізії і було виявлено нестачу коштів. А згодом виявили і особу, причетну до цієї нестачі – це житель райцентру, який працював на посаді завідувача сектору касових операцій.

В судовому засіданні обвинувачений провину не визнав повністю, посилаючись на те, що не мав умислу привласнити кошти банку, а лише хотів їх позичити. Ніяких дій щодо приховування факту вилучення коштів не вчиняв.

Чоловік пояснив, що на початку травня 2019 року потрібно було знайти кошти на операцію для батька. Для заміни двух суглобів необхідно було біля 10000 доларів США. Операцію батькові так і не провели через відсутність необхідної суми коштів.

Обвинувачений вирішив ці кошти позичити в банку та мав намір їх повернути.

Чоловік пояснив, що усвідомлює яка процедура запозичення коштів в банку. Він планував вилучені ним в банку кошти взяти на два тижні.

Але не встиг повернути, оскільки раптово була проведена ревізія.

У процесі ревізії відразу ж після виявлення нестачі чоловік зізнався в тому, що це він забрав гроші.

Кошти ним до звільнення з посади були повернуті в повному обсязі.

Суд, дослідивши усі обставини кримінального провадження, прийшов до висновку про доведеність «поза розумним сумнівом» стороною обвинувачення вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 191, ч.1 ст. 366 КК України.

У призначенні покарання суд врахував молодий вік обвинуваченого, а також добровільне відшкодування шкоди обвинуваченим.

20 січня 2020 року суддя Гусятинського районного суд Лисюк І. О. ухвалила екс-працівника банку визнати винним  у вчиненні кримінальних порушень, передбачених ч.4 ст.191, ч.1 ст. 366 КК України

та призначити йому покарання у виді позбавлення волі терміном на 5 років.

Окрім цього молодого чоловіка позбавлено права обіймати посади, пов`язані з виконанням адміністративно-господарських функцій і обов’язків, пов’язаних із зберіганням та обліком грошових коштів та матеріальних цінностей, терміном на 3 роки.

На вирок суду може бути подана апеляційна скарга до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Читайте також:
Чоловіка, який у Тернополі стріляв по дітях, взяли під варту одразу у залі суду (ФОТО)

Коментувати

Попередня стаття

Чоловіка, який у Тернополі стріляв по дітях, взяли під варту одразу у залі суду (ФОТО)

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 5 лютого