У Бучачі водії автобусів подали до суду на нелегального таксиста. Що з того вийшло?

Бучацький районний суд розглянув справу щодо водія автомобіля, який здійснював перевезення пасажирів без відповідної ліцензії та державної реєстрації.

Як вбачається із матеріалів справи, житель села Рублин автомобілем марки “Сітроен” здійснював перевезення пасажирів без відповідної ліцензії та державної реєстрації суб’єкту господарювання.

Головний свідок у справі розповів, що 26 березня цього року у Бучачі на автобусній зупинці до нього підійшов невідомий чоловік та повідомив, що перевозить пасажирів у смт. Золотий Потік. Вартість послуги – 20 гривень.

Свідок погодився і доїхавши до місця призначення дав водієві 200 гривень. Поки чекав на здачу і поки виходили інші пасажири, під’їхали працівники поліції.

Водій “Сітроена”, за словами свідка, почав голосно кричати та нецензурно висловлюватися на адресу поліцейських.

У підсумку на нелегального перевізника працівники поліції все ж склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі від 17000 до 34000 гривень.

Особа, яка притягується до відповідальності, на судове засідання не прибула. Але прибув адвокат, який просив закрити справу щодо водія “Сітроена”, у зв’язку з відсутністю складу порушення. За твердженням захисника, у справі нема достатньо доказів, які підтверджували провину водія “Сітроена” і які б підтверджували те, що чоловік системно здійснює пасажирські перевезення.

До матеріалів справи працівниками поліції були долучені письмові пояснення чотирьох водіїв маршрутних автобусів, які скаржилися на незаконні дії жителя села Рублин.

Так, чоловік, який працює водієм автобуса Бучач-Губин повідомив, що неодноразово був свідком того як житель села Рублин, своїм автомобілем білого кольору марки “Сітроен”, здійснював незаконне перевезення пасажирів, зупиняючись та підбираючи їх на автобусних зупинках, де він зупиняється згідно графіку. За словами водія автобуса, такі дії порушник неодноразово вчиняв впродовж останнього року.

Чоловік, який працює водієм рейсового автобуса Сновидів-Бучач теж повідомив, що був неодноразовим свідком, як житель Рублина забирає людей з автостанції в смт. Золотий Потік, перед початком руху автобуса, та надає послуги по перевезенню пасажирів без відповідних на те документів. На неодноразові зауваження припинити вчиняти дані діяння не реагує.

Аналогічні пояснення надали також водії рейсових автобусів Бучач – Возилів та Тернопіль – Золотий Потік. При цьому вони стверджували, що житель Рублина зі своїх пасажирів бере гроші за проїзд, тобто надає платні послуги, не будучи зареєстрованим як суб’єкт господарювання.

Втім, досліджуючи матеріали справи, суд зауважив, що окрім адмінпротоколу та пояснень чотирьох осіб, які є водіями маршрутних автобусів, нема належних доказів того, що житель Рублина займається господарською діяльністю з перевезення пасажирів.

“Навіть у випадку доведеності одноразового перевезення пасажирів на власному автомобілі за плату, такі його дії не можуть бути кваліфіковані як заняття господарською діяльністю, бо такі дії мають носити систематичний характер”. – зазначається у матеріалах справи.

Окрім того диск із відеозаписом, на якому було зафіксовано порушення, якісно не відтворюється, зображення перервані, тому вказаний диск суд не вважає належним доказом.

Відтак, дослідивши матеріали справи, Бучацький районний суд 23 червня постановив стосовно водія “Сітроена” закрити справу за ч. 1 ст. 164 КУпАП у зв’язку з відсутністю в його діях складу порушення.

Слід зауважити, що водії приватних авто часто на зупинках підбирають пасажирів і перевозять їх за помірну плату – діло звичне і загалом нічого страшного у цьому немає.

Але є випадки, коли нелегальні перевізники свідомо і регулярно їздять на кілька хвилин раніше від маршрутних автобусів, підбирають пасажирів і залишають без заробітків перевізників, які офіційно зареєстровані і платять податки.

Так ось, платників податків здалося б захистити, але у бучацькому випадку цього не трапилося…

Олена РОМАНЮК

Читайте також:
У Бучачі винуватець ДТП отримав два штрафи по 17000 гривень: за п’янку і за хабар

Коментувати

Попередня стаття

День на Євро – 4 липня: результати, півфінальні пари і прогнози букмекерів

Наступна стаття

На Борщівщині за п’яну їзду водій отримав 34000 гривень штрафу