У Теребовлі суворо покарали водія, який давав патрульним хабаря. Прокурор подав апеляцію

конфіскація авто, п'яний водій

Тернопільський Апеляційний суд розглянув справу щодо водія, який попався за кермом у стані алкогольного сп’яніння і пропонував патрульним неправомірну вигоду у розмірі 2000 гривень.

Як вбачається із матеріалів справи, факт порушення був зафіксований 10 березня цього року у місті Теребовлі. Ввечері, близько 21.00, на вулиці Князя Василька поліцейські зупинили водія автомобіля “Мітсубісі Ланцер”, який перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Від проходження огляду на стан сп’яніння чоловік із Хмельниччини у присутності двох свідків відмовився. Відтак, на водія почали складати адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Водій, аби уникнути покарання, за не складення протоколу запропонував патрульному неправомірну вигоду у розмірі 2000 гривень.

У підсумку щодо водія ще й відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 369 Кримінального Кодексу України (пропозиція неправомірної вигоди службовій особі).

Теребовлянський районний суд, розглянувши матеріали справи, у квітні цього року призначив водієві покарання у вигляді двох років обмеження волі та на підставі ст. 75 КК України звільнив водія від відбування покарання у виді обмеження волі з встановленням іспитового строку на 1 рік.

Втім, прокурор не погодився з таким рішенням, мотивуючи тим, що дане порушення має корупційний характер і тому щодо нього не можна застосовувати ст. 75 ККУ.

Прокурор подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати вирок Теребовлянського районного суду та призначити водієві нове покарання у вигляді 2 років обмеження волі.

Згодом у судовому засіданні прокурор, перевіривши матеріали справи, не заперечував проти призначення порушникові покарання у вигляді штрафу.

Розглянувши скаргу прокурора, Тернопільський Апеляційний суд 4 серпня ухвалив скасувати вирок Теребовлянського районного суду в частині призначеного покарання.

Водночас, Апеляційний суд ухвалив новий вирок, яким водієві за ч. 1 ст. 369 КК України призначено покарання у виді штрафу в розмірі 17000 гривень.

Слід зауважити, що це штраф тільки за спробу дати хабаря. Що стосується нетверезої їзди, то Білогірський районний суд Хмельницької області визнав винним водія у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП та закрив справу у зв’язку із закінченням строків давності. На час вчинення порушення іще діяла норма про тримісячний строк давності і саме її застосували.

Олена РОМАНЮК

Читайте також:
У Теребовлі п’яний водій в’їхав в автозаправку і отримав два штрафи на суму понад 50000 гривень

Коментувати

Попередня стаття

Тернопіль готується до посилення епідеміологічного контролю у школах та садочках через штам коронавірусу “Дельта”

Наступна стаття

Тернополян запрошують зайнятися акваплогінгом