Водій, який у Чорткові збив на смерть 8-річну дівчинку, отримав 5,5 років тюрми

5,5 років тюрми з позбавленням права керування присудив Чортківський райсуд водію, що у 2018 р виїхав на тротуар у Чорткові та наїхав на маму з дитиною. Остання – загинула.

Водій був тверезим, але чому так зробив, не пам’ятає. Про це йдеться у вироку Чортківського районного суду, пише Тернополіс.

Фігурант справи – з вищою освітою, неодружений, має на утриманні малолітню дитину, не працює, інвалід 3-ї групи, в силу ст. 89 Кримінального кодексу України не судимий.

Як випливає із обвинувального акту,  аварія трапилась 1 серпня 2018 о 11.45  біля будинку № 68 вул. Шевченка. Тоді обвинувачений, керуючи технічно справним автомобілем МІТSUBISHI Саnter, відволікся, безпричинно виїхав на тротуар, наїхавши на маму з малолітньою дитиною. Дитина загинула від отриманих травм на місці, а матір отримала травми середньої тяжкості.

Дії водія були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 286 КК, тобто порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть однієї потерпілої, а також спричинило іншій потерпілій тілесні ушкодження середньої тяжкості.

У суді обвинувачений вину визнав. Але сказав, що обставин ДТП не пам’ятає, алкоголю чи наркотиків не вживає. Розповів, що того дня він взяв на фірмі автівку, якою мав підвезти та встановити металопластикові вікна. Коли під`їжджав до світлофора на перехресті вулиць Млинарська та Шевченка, то увімкнулося червоне світло, а тому він зупинився. На той час він себе нормально почував. На перехресті мав повернути ліворуч. Потім появилось яскраве світло і  далі він не пам’ятає. До 1 серпня 2018 року таких випадків з ним не було.

Потерпіла, мати дівчинки, розповіла, що водій  тримав руки на рулі і дивився прямо на неї, свідомості не втрачав. Автомобіль вдарився в стіну, вона при цьому впала, а дитину притисло до стіни. Вона  кричала, обвинувачений вийшов з автомобіля, адекватно себе поводив, сказав, що задумався. При цьому, висловив невдоволення тим, що побив автомобіль.

Жінка сказала, що не може зрозуміти, чому обвинувачений не зупинився. Також додала, що для неї виглядало так, що наче він був після вживання наркотиків. А ще сказала, що не має до нього претензій матеріального чи морального характеру, але попросила призначити йому максимальне покарання.

У той же час,  медичний огляд з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, проведений того дня, ознак сп’яніння не виявив.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання про доведеність вини обвинуваченого. Тож визнав його винуватим у вчиненні згаданого вище злочину та присудив 5,5 років тюрми з позбавленням права керування на три роки. Також суд сказав зарахувати йому у строк покарання термін відбування під вартою з 1 серпня 2018 по 3 лютого 2020. А ще частково задовольнив цивільний позов батьків загиблої дівчинки до страхової компанії про стягнення моральної шкоди та витрат на поховання.

Утім вирок законної сили ще не набрав. На нього подали апеляцію. Чергове засідання призначене на 14 вересня.

Коментувати

Попередня стаття

На війні загинув боєць із Борщівщини Олег Бураков

Наступна стаття

На війні загинув військовий з Мельнице-Подільської громади Богдан Зуляк