У Кременці суд суворо покарав винуватця аварії, в якій загинув поет Василь Жданкін

ДТП Кременець

Умовне покарання плюс понад півмільйона моральної шкоди присудили на Кременеччині водію «Volkswagen Passat», який у вересні 2019-го року, зіткнувся у Кременці із скутером, що виїхав з другорядної дороги.

Водій двоколісного транспорту від отриманих травм загинув. Про це йдеться у вироку Кременецького районного суду, пише Тернополіс. Обвинувачений – із середньою освітою, працює барменом, одружений, раніше не судимий.

Як випливає із обвинувального акту, авто «Volkswagen Passat» та скутер «Suzuki Lets» зіткнулись 2 вересня 2019-го року о 19.05 через порушення обома водіями правил дорожнього руху. Зокрема, водій легківки мав і міг побачити завчасно скутера і вчасно зупинитись, а водій скутера, виїжджаючи з другорядної дороги, мав переконатись у безпечності такого маневру і дати дорогу. У результаті зіткнення скутерист отримав травми, від яких загинув на місці.

До слова, загиблим водієм скутера є легендарний український бард, кобзар, бандурист Василь Жданкін. Про трагедію, що трапилась 2 вересня 2019, повідомляли як тернопільські ЗМІ, так і провідні загальноукраїнські.

Дії водія легківки були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 286 КК, тобто порушення правил дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого.

У суді обвинувачений вину не визнав, як і цивільного позову та попросив виправдати його за недоведеністю в його діях складу інкримінованого йому злочину. Розповів, що їхав з дружиною по вул. Дубенська у Кременці, коли на дорогу із другорядної виїхав скутер. Він почав екстрено гальмувати, але не зміг уникнути удару.

Після зіткнення, вийшов з автівки, побачив чоловіка, підклав м’яку іграшку під голову. Далі – викликали швидку та поліцію. Обвинувачений сказав, що жалкує, що сталась  така трагедія, але вважає, що його вини у ній немає. Мовляв, саме груба необережність потерпілого першочергово призвела до неї.

Однак суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого. Назвав його показання щодо того, що потерпілий зненацька виїхав на дорогу, суперечливими. Відтак визнав фігуранта винуватим у вчиненні правопорушення за ч.2 ст. 286 КК, присудив 5 років тюрми з позбавленням права керування на 3 роки, звільнив від відбування основного покарання, призначивши 3 роки іспитового строку.

Також суд задовольнив цивільний позов потерпілих у справі – дружини та доньки загиблого. Сказав стягнути з нього на користь першої 200 тис. грн моральної шкоди, на користь другої – 350 тис., а ще по 25 тис. моральної шкоди із страхової компанії.

Вирок наразі не набрав законної сили. На нього подали апеляцію.

Водій легківки їхав головною дорогою, швидкості в межах населеного пункту не перевищив, за кермом був тверезий.

Єдине порушення ПДР, яке він допустив, – це при наближенні до другорядної дороги не зменшив швидкості руху до такої, що можна було б зупинитися у випадку екстреної необхідності.

І при цьому водій легковика отримав таке ж покарання, яке зараз часто дають тим, хто вчинив ДТП у стані алкогольного сп’яніння, грубо порушуючи правила обгону, швидкісного режиму тощо.

Тому цілком закономірно, що 28-річний водій “Фольксвагена” не погодився із рішенням суду першої інстанції та подав апеляцію.

Коментувати

Попередня стаття

У Козівській громаді троє хлопців, захищаючи дівчат, помилково побили не того хулігана

Наступна стаття

Житель Монастирищини, який важко поранив товариша, отримав умовний термін