Тернопіль туристичний: історія міста у радіусі сотні метрів. Частина 1 (ФОТО, ВІДЕО)

Тернопіль, озеро, Старий замок

Тернопіль не даремно називають Файним містом. Тут файне абсолютно все: люди, будівлі, природа, історія, події тощо. Аби в цьому переконатися достатньо пройти експрес-тур з історії міста в радіусі сотні метрів.

І так, розпочинаємо з серця міста – Тернопільського ставу. Водойму у минулому столітті створили штучно на території боліт на річці Серет. Попри те історія тягнеться з далекого 1548 року. Тоді у березні 15-го числа Ян Амор Тарновський здобув привілей на будівництво греблі та створення ставу.

1550 року у привілеї він зазначає не лише створення водойми, але й облаштування лотоків та водоспуску. Викопаний тоді став мав 7 км довжини та 2-3 км ширини.

Сьогодні Тернопільський став – чи не найулюбленіше місце для відпочинку як містян, так і туристів. Влітку озером курсують два пароплави (вартість квитка від 10 до 25 гривень), наявна оренда катамаранів, серфів та багато іншого.

Тернопільське озеро, острів Закоханих

Також на березі облаштовані два пляжі – «Дальній» та «Циганка». Якщо перший – суто місце для купання та відпочинку під сонячними променями, то другий – повноцінна туристична зона. Місцина славиться фонтанами, скейт-зоною, пляжем, орендою плавзасобів.

Зауважу, саме Тернопільський став щороку приймає міжнародні водні змагання. Для цього тут навіть збудували Водну арену.

На березі ставу розташований Старий, або як його називають місцеві жителі, Тернопільський замок. Фортифікаційна споруда зведена вже згадуваним Тарновським у 1540-1548-х роках. Фортеця захищала довколишні території від набігів кримських татар.

До слова, перший запис у літописі Тернополя, де згадується право на будівництво, датований 15 квітня 1540-го.

Старий замок у Тернополі

Сьогодні Старий замок – одна з головних візитівок Файного, пам’ятка архітектури національного значення, музей.

Від замку до набережної можна спуститися оновленими сходами з фонтанами. Якраз повз «єліся», або як ще їх називають – «Єлисейські поля».

Невеликі площадки, що ніби сходи підіймаються до одного з готелів міста, служать зоною «зеленого» відпочинку. Звідси ж відкривається прекрасний панорамний вид одразу на два мікрорайони міста, озеро, аераційний фонтан (до слова, найбільший в Україні!) та надпис «I love Ternopil».

Влітку за гарної погоди тут «крутять» кіно просто неба. Переглядати стрічки можна безкоштовно. Оплачується лише оренда кариматів, пуфиків (від 30 гривень).

Тернопіль, пляж Циганка

Звідси, якщо йти до «Циганки» вздовж аераційного фонтану, можна побачити ще дві рукотворні окраси міста – острівець кохання та парк імені Шевченка із невеликим озером. Обидва були створені наприкінці минулого століття.

Острівець закоханий навіть оповитий легендами. Колись давно жила неймовірної вроди дівчина на ймення Тернявка. Якось вона закохалася у гарного хлопця Поля. Проте мачуха була настільки проти щастя молодих, що наказала їх вбити.

Після смерті закоханих поховали на широкому терновому полю, насипавши високу могилу. Минали роки, поле поступово захоплювала річка Серет. Проте повністю поглинути могилу вода не мала сили. Й навіть зараз верхівка із терновим віттям видніється над синіми глибинними просторами.

Усі зазначені місцини можна відвідати безкоштовно.

Христина СЛОТА,
фото, відео з відкритих джерел

Тернопіль, пляж Циганка

Тернопіль, пляж Циганка

Тернопільське озеро, Дальній пляж

Тернопільське озеро, вечірнє фото

Острівець закоханих, альтанка, Тернопіль

Тернопільські фонтани

Тернопіль вечірній

фонтани у Тернополі

Тернопіль, озеро

Тернопіль, озеро

Читайте також:
10 цікавих фактів про Тернопіль

Коментувати

Попередня стаття

Зловмисників, які викрали тернополянина і вимагали викуп, відпустили під домашній арешт

Наступна стаття

У Польщі поліцейський застрелив агресивну жінку