У Тернополі майже сто працівників районної лікарні вийшли на акцію протесту (ФОТО)

Майже сто працівників Тернопільської районної лікарні у понеділок, 1 лютого, пікетували біля районної ради.

Вони вимагали, щоб медзаклад не передавали на баланс Тернопільської міської громади. Про це розповів заступник медичного директора лікарні Петро Качан.

За його словами, медичні працівники хочуть, щоб лікарню передали на баланс однієї з громад, яку обслуговує медичний заклад, інформує Суспільне.Тернопіль.

Тернопільська центральна районна лікарня зараз на балансі Тернопільської районної ради. Лікарня обслуговує пацієнтів із 6 громад Тернопільського району, розповідає завідувачка лікувально-діагностичного відділення працює Галина Осінчук. Жінка каже, працює тут близько 30 років. Сьогодні разом з колегами була на акції протесту.

“В нас є лікувальні заклади, які розміщені в Мишковичах, у Великих Бірках, у Великому Глибочку і один в центрі міста Тернополя. Це все є лікувальні заклади Тернопільського району. І у зв’язку з останніми подіями, виникла постанова, що заклади, на території якої громади знаходяться, будуть являтися власністю цієї громади”, – розповіла Осінчук.

Заступник медичного директора лікарні Петро Качан, який також був на акції, розповів, чому організували протест:

“Медична допомога населенню автоматично відпадає на другий план. І це питання має бути вирішене не тільки юридично, а й по-людськи. Тому що відібрати медичний колектив 350 чоловік, який в прекрасному приміщенні з новою апаратурою надає медичну допомогу населенню Тернопільського району, відібрати приміщення – це означає знищити медицину Тернопільського району. І наш колектив на чолі з нашим керівником не може змиритися з таким рішенням. Ми будемо стояти на своєму до вирішення питання передачі нашої лікарні”.

Виконувач обов’язків головного лікаря Тернопільської районної лікарні Іван Трач каже, за приміщення медзакладу з районною радою судиться Тернопільська міськрада. За його словами, суди тривають від листопада минулого року:

“Найбільша війна йде за приміщення, яке знаходиться на території міста Тернополя. Я думаю, що четверта лікарня місту не потрібна. Значить, їм потрібне тільки приміщення. А куди подіти 500 працюючих, нікого не хвилює. Я не розумію, як можна один комплекс медичний розірвати на шматки. Це неможливо, особливо зараз, під час ковіду”.

Юристка Тернопільської районної лікарні Людмила Крічфалушій каже, вирішувати, кому передати заклад, мають депутати районної ради:

“Засновником, власником та органом управління, майном, яке перебуває на балансі Тернопільської центральної районної лікарні являється тернопільська районна рада, тому вона може змінити засновника, змінити власника майна і змінити орган управління. Це робиться шляхом відповідного рішення на сесії. Єдине, що для цього потрібно, – це воля голови районної ради і депутатів”.

Голова Великогаївської громади Олег Кохман каже, жителі його громади також лікуються в цьому медзакладі. За його словами, разом із головами інших громад вирішили, що медзаклад можна передати на баланс Великобірківської громади.

“Ми вже визначилися. Ми тільки «за». Кошти йдуть туди, вертаються назад. В процесі ми сідаємо за стіл переговорів, бо це наш район – 6 громад, які переживають, щоб надавалася послуга людям. І якщо вона буде надаватися, то ми також будемо включатися в процес надавання коштів, щодо реконструкції чи якихось капітальних вкладів”, – розповів Кохман.

Голова Тернопільської районної ради Віктор Козорог каже, рішення, кому передати медзаклад, мають прийняти на сесії:

“Представники кожної громади, депутати, мають право звернутися з клопотаннями, які будуть розглянуті і вирішені на сесії ради. Заклад повинен функціонувати в будь-якому випадку. Ми можемо на найближчій сесії розглянути це питання, але чи буде воно прийняте, я не можу гарантувати”.

Начальник управління правового забезпечення Тернопільської міської ради Олександр Печіль розповів, чому судяться за приміщення лікарні:

“В законі про місцеве самоврядування відображено, що не пізніше ніж до першого липня 2021 року районні ради зобов’язані передати всі без виключення об’єкти нерухомого майна органам місцевого самоврядування, на території яких вони розміщені. Якщо брати в сукупності дві вимоги закону, то Тернопільська міська рада, станом на сьогоднішній день, нажаль в судовому порядку, намагається встановити законність цього всього процесу”.

Як повідомив заступник медичного директора Тернопільської районної лікарні Петро Качан, медзаклад обслуговує 67 тисяч жителів району.

Читайте також:
Гуртожиток громад: у Теребовлі будівлю районної адміністрації поділили між трьома ОТГ

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 2 лютого

Наступна стаття

Через описку суду житель Тернопільщини позбувся надбавки до пенсії