Як Тернопіль живе у “помаранчевій зоні” епідемічної небезпеки, – подробиці

Надал лікарня, новини Тернополя

Щоб уникнути повного локдауну та зупинити поширення інфекції, на вимогу епідеміологів у Тернополі посилили заходи безпеки, бо зростає летальності серед пацієнтів хворих на коронавірусну хворобу.

Україна продовжує бити рекорди із захворюваності на коронавірус. Наша країна стабільно входить до п’ятірки країн Європи, де спостерігається найбільше щоденне зростання кількості виявлених хворих та кількості летальних випадків. Щодня фіксується близько 20 тис нових випадків хвороби і понад 300 летальних випадків.

Минулого тижня до “червоної зони” епіднебезпеки внесли сусідні з Тернопільщиною області: Івано-Франківську, Львівську. Реанімації у Чернівцях – на 100 % заповнені. Практично повністю завантажені ліжка у ковідних відділеннях Києва. Через зростання потреб лікарень, у сусідній Львівській області спостерігався брак медичного кисню.

На Тернопільщині щодня фіксують близько 500 нових випадків хвороби. У самому Тернополі — більше 90 випадків. Загалом з початку епідемії захворіло 24 565 і було більше 400 летальних випадків. У лікарнях перебуває 250 хворих на Covid-19. Більшість з них потребує кисневої терпії.

Новий штам вірусу, за словами лікарів, у важких випадках провокує швидке погіршення стану здоров’я у пацієнтів. Єдиним дієвим на сьогодні методом протидії, лікарі називають вакцинацію, котра запобігає важкому перебігу хвороби.

Уряд і МОЗ рекомендує посилювати заходи безпеки для уникнення колапсу медичної системи.

Які заходи вживаються

Через суттєве зростання кількості нових випадків хвороби та зростання середнього показника летальності у Тернополі минулого тижня зібралося екстрене засідання міського штабу з протидії коронавірусу. Учасники засідання ухвалили рішення про посилення заходів безпеки, щоб зупинити поширення інфекції та зберегти здоров’я людей.

Міський голова закликав тернополян дотримуватися заходів безпеки, щоб уникнути жорстких обмежень “червоної зони”.

“Ми хочемо, щоб працювали ринки, заклади громадського харчування та транспорт. Але здійсняться прогнози вірусологів та епідеміологів щодо розвитку пандемії COVID-19, то уже найближчим часом ми можемо досягнути «червоного» рівня епіднебезпеки. Це, в свою чергу, передбачає жорсткі обмеженняу різних сферах життєдіяльності міста. Щоб жити нормально і працювати давайте дотримуватися вимог і рекомендацій лікарів”, – зазначив міський голова Сергій Надал.

Які нові правила запроваджують

Заклади громадського харчування можуть при заповненості не більше 50 % з розрахунком не більше 4 особи за столиком і збереженням відстані 1,5. 100 % працівників згідно постанови уряду повинні мати сертифікати про вакцинацію, або дійсний ПЛР тест зроблений не раніше, як за 72 години. Відвідувачі для отримання замовлень допускаються виключно у масках. Робота закладів громадського харчування дозволена до 23:00.

Забороняється проведення масових заходів. Зупиняється робота нічних клубів і дискотек.

З 2 листопада і на період дії установленого урядом карантину, пенсіонери за віком зможуть безкоштовно користуватися громадським транспортом з 10:00 до 16:00 та з 20:00 до 23:00. Такі заходи вживаються, щоб зменшити ймовірність зараження найбільш уразливих тернополян поважного віку, оскільки у ранковий і вечірній час більшість людей їдуть на роботу, що провокує скупчення на зупинках.

У суботу та неділю пенсіонери за віком зможуть користуватися транспортом без обмежень. Нові заходи не стосуються інших пільгових категорій, зокрема учасників АТО/ООС. Також доручено забезпечити можливість для водіїв пройти вакцинацію.

Підприємцям рекомендовано розмістити на входах інформаційні матеріали із зазначенням можливої максимальної кількості відвідувачів одночасного перебування, згідно з постановою КМУ №1236 від 09.12.2020 року; визначити відповідальну особу, що забезпечить належний контроль за щепленням працівників вказаного закладу або установи та наявністю у них відповідних підтверджуючих документів (COVID-сертифікатів) про проведення вказаних щеплень; абезпечити наявність ксерокопій COVID-сертифікатів працівників, які необхідно зберігати в окремій папці у спеціально відведеному місці при вході у заклад.

У торгово-розважальних центрах посилюється контроль за дотриманням заходів безпеки. В рейдові мобільні групи щодо здійснення перевірки з дотримання карантинних норм включають санітарних лікарів.

Також у Тернополі продовжують діяти усі заходи передбачені урядовою постановою для “помаранчевої зони” епідемічної небезпеки.

Нагадаємо

У Тернополі подовжено роботи пунктів масової вакцинації, де можна безпечно пройти щеплення заздалегідь записавшись на прийому за телефоном чи онлайн. Для забезпечення дотримання протиепідемічних умов та уникнення черг продовжено роботу чотирьох центрів масової вакцинації до 20:00:

Центр дозвілля і молодіжних ініціатив ім. Довженка, просп. Злуки, 45

ТЦ «Епіцентр», вул. Поліська, 7
ТРЦ «Подоляни», вул. Текстильна, 28-Ч
ТЦ «Орнава», вул. Живова, 15-А

Детальну інструкцію для про те, як записатися онлайн можна отримати за посиланням.

Міський транспорт працює з дотриманням усіх правил безпеки. Тернополянам не потрібні додаткові документи окрім проїзних документів для користування громадським транспортом. Ковід-паспорт або дійсний ПЛР-тест необхідний виключно для поїздок міжобласного сполучення. Лікарі, які працюють з ковідними пацієнтами, мають право на пільговий безкоштовний проїзд.

Усі послуги у соціальних службах та центрах надання адміністративних послуг можна отримати замовивши онлайн або через спеціальні віконечка без безпосереднього доступу до приміщення. У приміщення міських служб мають доступ лише повністю вакциновані громадяни.

Читайте також:
У Тернополі збільшується кількість важкохворих на ковід

Коментувати

Попередня стаття

У Чорткові водій “Ауді”, який важко травмував пішохода, отримав рік умовно

Наступна стаття

На Підгаєччині водій, який давав поліцейським хабаря, отримав 17000 грн штрафу